Polonia preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025, pentru o perioadă de șase luni (ianuarie-iunie 2025), într-un context geopolitic dificil, având ca priorități securitatea europeană, sprijinul pentru Ucraina și consolidarea economiei UE. Astfel, guvernul polonez succede mandatul Ungariei, care a facilitat aderarea completă a României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
Polonia a mai deţinut preşedinţia Uniunii în 2011. Evenimentul de deschidere oficială a preşedinţiei statului va avea loc pe 3 ianuarie 2025, la Opera Naţională Poloneză din Varşovia, potrivit site-ului preşedinţiei poloneze, citat de Agerpres.
Europa se confruntă cu probleme tot mai mari de la conflicte și tensiuni între țări, la slăbirea regulilor care asigură pacea și stabilitatea la nivel global, precum și atacuri indirecte care pun în pericol democrația și siguranța cetățenilor.
Astfel, prioritățile președinției poloneze se concentrează pe securitatea Europei în 7 domenii: apărare şi securitate, protecţia cetăţenilor şi granițelor, rezistența la influențe străine și dezinformare, asigurarea securităţii şi a libertăţii afacerilor, tranziţia energetică, agricultură puternică și securitatea sănătăţii.
Pe 13 decembrie 2024, ministrul de externe al Poloniei a anunțat că sprijinirea Ucrainei, menținerea politicilor față de Rusia și Belarus și întărirea securității UE și a partenerilor săi vor fi prioritare.
Trioul Polonia-Danemarca-Cipru
Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „triouri”, pentru o perioadă de 18 luni. Polonia face parte din trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru (1 ianuarie 2025-30 iunie 2026).
Pe 17 decembrie 2024, Consiliul Uniunii Europene a aprobat programul pe 18 luni al trio-ului Polonia-Danemarca-Cipru, care va coordona activitățile Consiliului UE.
Concret, în baza Agendei strategice 2024-2029, trio-ul va coordona aceste activități în contextul presiunilor geopolitice și al crizei din Orientul Mijlociu, care afectează politicile UE. Totodată, va începe pregătirile pentru cadrul financiar multianual de după 2027, aliniat priorităților Agendei strategice 2024-2029.
Trei piloni
Programul trio-ului se bazează pe trei piloni:
- o Europă puternică şi sigură – Trio-ul consideră că UE trebuie să se adapteze la noul context geopolitic multipolar și să își întărească rolul de actor global, apărând un sistem bazat pe norme. Trio-ul va analiza creșterea investițiilor în apărare și va contribui la implementarea obiectivelor stabilite de Busola strategică a UE pentru 2025.
- o Europă prosperă şi competitivă – Trio-ul va crește competitivitatea și productivitatea Uniunii pe termen lung, prin întărirea suveranității Uniunii în sectoare strategice, crearea de locuri de muncă de calitate și dezvoltarea unei politici industriale pregătite pentru viitor. De asemenea, va asigura stabilitatea financiară a statelor membre printr-un nou cadru de guvernanță economică.
- o Europă liberă şi democratică – pilonul pune accent pe promovarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea și drepturile omului, inclusiv pentru minorități. Programul va sprijini mass-media liberă și pluralistă, protejarea libertății în online prin combaterea dezinformării și ingerințelor străine, și va încuraja transparența. De asemenea, va întări discursul democratic și va obliga platformele online să protejeze dialogul democratic și minorii de conținut dăunător.
Ce înseamnă președinție rotativă
Președinția Consiliului Uniunii Europene se schimbă la fiecare șase luni între statele membre, iar țara care preia președinția se ocupă de continuarea agendei UE și de conducerea reuniunilor formațiunii.
Sistemul de conducere rotativă a fost introdus prin Tratatul de la Lisabona în 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună pentru următoarele 18 luni, stabilind temele principale ce vor fi discutate în Consiliu. Fiecare dintre cele trei țări pregătește apoi un program detaliat pe șase luni.
Preşedinţia are două misiuni principale:
- planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului (cu excepția Consiliului de Afaceri Externe) şi al grupurilor sale de pregătire
- reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE (în special cu Comisia și cu Parlamentul European). Scopul său este să ajute la obținerea unui acord privind legile, prin întâlniri oficiale sau informale de negociere.
În fiecare perioadă de șase luni, sunt discutate între 500 și 700 de propuneri legislative, iar legile analizate depind de inițiativele din Agenda Strategică a UE.
Logo-ul președinției poloneze reprezintă steagul Poloniei în mijlocul Uniunii Europene, subliniind susținerea polonezilor pentru UE și poziția Poloniei ca lider în integrarea europeană. A fost creat de Jerzy Janiszewski, autorul simbolului Solidarității din 1980 și al logo-ului președinției poloneze din 2011, adaugă sursa citată.
Editor : Andreea Stanciu