Americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, devenit joi primul Papă originar din Statele Unite din istorie, este un om care ascultă şi al sintezei, clasat între moderaţi, un cunoscător al terenului şi totodată al ”rotiţelor” Vaticanului, relatează AFP:
”Dumnezeu ne iubeşte, Dumnezeu vă iubeşte pe toţi, iar răul nu va învinge”, a spus el în primul său discurs unificator, vrând să dea asigurări în faţa unei lumi aflate în plină schimbare, sfâşiată de războaie.
El a îndemnat la ”construirea de poduri prin dialog, prin întâlnire, unindu-ne toţi pentru a fi un singur popor, mereu în pace”.
Creat cardinal în 2023 de către Francisc, care se află la originea ascensiunii sale la Vatican, el era, înainte să fie ales Papă, membru al şapte dicastere – echivalentul mnisterelor – la Vatican.
Robert Francis Prevost deţinea conducerea puternicului Dicaster al Epsicopilor, ceea ce a făcut din el un consilier foarte ascultat al predecesorului său în numirea prelaţilor.
Francisc îl aprecia în mod special pe acest bărbat catalogat adesea drept dicret şi rezervat şi care s-a cufundat ani de zile în ”periferii”, aceste tritorii îndepărtate sau neglijate de Biserică.
Originar din Chicago, monseniorul Prevost a petrecut 20 de ani în Peru, unde a făcut operă de misionar şi a devenit arhipeiscop-episcop emerit la Chiclayo, în nordul ţării, căreia i-a transmis un gând în spaniolă.
El are şi cetăţenia peruană.
Însă el are şi reputaţia, în cadrul Curiei, Guvernul Vaticanului, că este un moderat, capabil să concilieze puncte de vedere diferite – o schimbare faţă de exercitarea personală a puterii, eventual casantă, a lui Francisc.
Vticaniştii l-au făcut favoritul lor în rândul cardinalilor americani înaintea alegerii, pe baza experienţei sale pe teren, viziunii sale globale şi capacităţii de a naviga în interiortul birocraţiei vaticane.
”CEL MAI PUŢIN AMERICAN DINTRE AMERICANI”
Cunoaşterea sa profundă a dreptului canonic îl face liniştitor în ochii cardinalilor conservatori, care aspiră la acordarea unei atenţii mai mari teologiei.
După moartea lui Francisc, el a declarat că ”mai sunt multe de făcut” înăuntrul Bisericii.
”Nu ne putem opri, nu putem da înapoi. Trebuie să vedem ce vrea Sfântul Duh pentru Biserica de azi şi de mâine, pentru că lumea de azi, în care trăieşte Biserica, nu este aceaşi lume de acum zece sau 20 de ani”, declara el în aprilie.
”Mesajul este mereu acelaşi (…), însă mijlocul de a ajunge la oamenii de azi, la tineri, sărci, politiceni este diferit”, estima el.
Aceste poziţii prefigurează un pontificat marcat de o schimbare în formă, dar continuitate pe fond.
Născut la 14 septembrie 1955, monseniorul Prevost studiază la un mic seminar al Ordinului Sfântului Augustin, la care intră în 1977.
Licenţiat în teologie, el deţine şi o diplomă în matermatici.
Ordinat preot în 1982, el este trimis doi ani mai târziu ca misionar în Peru, o ţară în care va rămâne mulţi ani.
Revine la Chicago în 1999, ca superior provincial al Augustinilor în Midwest şi devine prior general în 2001.
În 2014, Papa Francisc îl numeşte administrator apostolic al diocezei Chiclayo, în nordul Peru.
În 2023, el este numit în postul strategic la Dicasterul Episcopilor, succedându-i cardinalului canadian Marc Ouellet, acuzat de agresiune sexuală şi care a demisionat din cauza vârstei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].