Postul Paștelui mai este cunoscut și sub numele de Postul Mare, cea mai lungă și aspră perioadă de postire din calendarul bisericesc. În 2025, perioada începe din 3 martie și se încheie pe 19 aprilie. Sărbătoarea Învierii Domnului va fi celebrată de credincioșii ortodocși și catolici în aceeași zi, mai exact pe 20 aprilie. Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, a explicat pentru Digi24 importanța zilelor de post, dar și care sunt cele mai însemnate reguli din această perioadă.
Postul Paștelui durează șase săptămâni, patruzeci de zile, și amintește de perioada în care Mântuitorul Iisus Hristos a postit imediat după Botezul său în Iordan.
Importanța Postului Paștelui
„Este bine ca, în această perioadă a postului, să ne curățim de toate patimile, de toată răutatea și viclenia, de toate cele care ne îndepărtează de Dumnezeu și de aproape. Postul Paștelui este bine să fie o jertfă. Trebuie să fim conștienți de importanța perioadei (de post) și să îi mulțumim lui Dumnezeu, prin rugăciune, pentru tot ceea ce suntem și avem astăzi. Să ne rugăm pentru iertarea păcatelor, pentru sportul casei, pentru sănătatea familiei și a tuturor celor dragi, pe care îi iubim.
Omul când postește devine mai ușor, pentru că se îndepărtează de patimi și se apropie de Dumnezeu. Oamenii trebuie să fie conștient că postul este un urcuș spiritual, nu o dietă alimentară, către Măritul praznic al Învierii Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății”, a declarat Părintele Cazacu.
Din 23 februarie se lasă sec de carne
Înainte cu o săptămână de intrarea în postul Paștelui, se lasă sec de carne, mai exact, pe 23 februarie 2025 se mănâncă pentru ultima dată, până la sărbătoarea de Paște, alimente pe bază de carne. În schimb, în această săptămână este permis să se mânânce alimente dulci pe bază de lapte, ouă, brânză.
Din 2 martie se lasă sec de brânză
Din 2 martie se lasă sec de brânză, iar începând cu 3 martie se intră în Postul Paștelui, care va dura până pe 19 aprilie 2025.
Ce este bine să faci în Postul Paștelui
Recomandarea Părintelui Cazacu: „Dacă ne uităm la câte tulburări sunt în lumea în care trăim, câte conflicte și agresivitate, sunt convins că nu putem să nu conștientizăm că, fiecare dintre noi, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.
Este bine ca în această perioadă, creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească. Acest post al Paștelui este despre alungarea întunericului și apropierea noastră, ca oameni, de lumină, mai exact de lumina sfintei Învieri.
Este bine să participăm la sfintele slujbe, să dăm pomelnice pentru cei iubiți, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi.
Postul aduce liniște interioară, pe care, uneori, o putem dobândi greu, dar care, odată atinsă, este extrem de valoroasă. Sfinții Părinți au îndemnat întotdeauna credincioșii spre post, milostenie și fapte bune în biserică.
Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru dorința de a ierta ori de a fi iertați. Trebuie să fie un moment bun pentru iertare, pace, liniște și îmbrățisarea celor dragi.”
Din 3 martie este prima zi a postului Sfintelor Paști, zi aliturgică (zi în care nu se săvârștește slujba Sfintei Liturghii)
„Începând cu această săptămână (din 3 martie) în biserică avem în fiecare zi Canonul cel Mare. Mai exact, mai multe slujbe bisericești care au un conținut important și la care îi rugăm pe credincioși să participe”, a mai declarat Părintele Gabriel Cazacu.
- 9 martie 2025 este prima duminică din postul Paștelui – postul începe cu Vecernia iertării.
- 16 martie 2025 – a doua duminică din post – Sfântul Grigorie Palma;
- 23 martie 2025 – a treia duminică din post – Cinstirea Sfintei Cruci;
- 30 martie 2025 – a patra duminică din post – Sfântul Ioan Scărarul;
- 6 aprilie 2025 – a cincea duminică din post – Sfânta Maria Egipteanca;
13 aprilie 2025 – duminca Floriilor, începe Săptămâna Mare înainte de Paște, Intrarea Domnului în Ierusalim;
- 18 aprilie 2025 – Vinerea mare și sfântă;
- 20 aprilie 2025 – Sfintele Paști – Hristos a Înviat.
În postul Paștelui 2025 sunt două zile cu dezlegare la pește
Singurele două zile cu dezlegare la pește sunt pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor.
Paștele ortodox și catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodocși, mai exact pe 13 aprilie 2025.