Pentru cea mai mare parte a lumii, pandemia de Covid-19 pare o amintire îndepărtată. Dar nu și în Coreea de Nord, a spus Justin Martell, primul american despre care se știe că a ajuns în această țară de la debutul pandemiei, în urmă cu mai bine de cinci ani, relatează CNN.

Măsurile stricte de sănătate, cum ar fi purtarea măștilor și controlul temperaturii, sunt încă folosite pe scară largă, iar locurile turistice populare, inclusiv piețele locale, rămân interzise din cauza temerilor persistente de transmitere a virusului.

Martell a spus că paranoia legată de pandemie rămâne profund înrădăcinată în Republica Populară Democrată Coreea (RPDC), așa cum este cunoscută oficial Coreea de Nord. El a întâlnit chiar și teorii bizare despre originile virusului.

„Există un zvon că virusul Covid-19 a intrat în țară printr-un balon trimis din Coreea de Sud”, a spus Martell, un regizor născut în Connecticut, care a fondat Pioneer Media, o companie specializată în documentarea locațiilor unice și greu accesibile.

El a făcut parte dintr-o mică delegație de operatori de turism care au vizitat Coreea de Nord săptămâna trecută pentru a pune bazele unor viitoare vizite turistice.

După ce au petrecut cinci zile în Coreea de Nord, au traversat luni podul Tumen înapoi în China.

Martell și colegii săi, inclusiv australianul Rowan Beard de la Young Pioneer Tours (YPT) și ungurul Gerg Vaczi de la Koryo Tours, nu au timp de pierdut.

Joi urmează să înceapă să aducă grupuri mici de turiști occidentali în Rason, un colț îndepărtat al Coreei de Nord, lângă granițele cu China și Rusia. Turiști din Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Australia, Macao și Jamaica se numără printre cei care au locuri rezervate.

Beard, care a condus vizite turistice în Coreea de Nord de mai bine de un deceniu, spune că viitoarele călătorii marchează un pas semnificativ după ani de extremă izolare.

„Există mult entuziasm pe teren. Dar lucrurile pornesc greu și va dura ceva timp pentru a găsi un echilibru”, spune Beard.

Americanilor le-a fost interzisă intrarea în Coreea de Nord cu mult înainte de pandemia de coronavirus. Departamentul de Stat al SUA a impus o interdicție de călătorie la 1 septembrie 2017, după moartea lui Otto Warmbier, un student american în vârstă de 22 de ani, care a fost închis în Coreea de Nord și s-a întors acasă într-o stare vegetativă, decedând la scurt timp după aceea.

Martell, care vizitase Coreea de Nord de 11 ori până atunci, se afla în țară când interdicția a intrat în vigoare.

„Cred că am fost ultimul turist american cu pașaport american care a părăsit RPDC”, a spus el.

În ciuda interdicției, Martell era hotărât să se întoarcă în Coreea de Nord.

Pentru a ocoli interdicția de călătorie ca cetățean american, Martell a obținut dublă cetățenie de la Saint Kitts și Nevis, o națiune din Caraibe cunoscută pentru programul său de cetățenie prin investiții. Contribuind cu o sumă de șase cifre la fondul de contribuție al țării, el și-a asigurat un al doilea pașaport, care i-a permis legal să se întoarcă în Coreea de Nord fără a încălca restricțiile.

„A durat aproximativ un an, cu trimis documente, verificări, date financiare”, a spus el.

Dar de la începutul războiului din Ucraina, prețurile pentru programele de cetățenie prin investiții au crescut, a adăugat el.

„Prețurile s-au dublat sau chiar s-au triplat din cauza numărului de ruși care au primit al doilea pașaport. Acum este de până la 250.000 de dolari. Am plătit mult mai puțin”, a spus el.

În ciuda costului, Martell consideră că a meritat investiția.

„Trebuie să-ți dorești cu adevărat. Dar sfatul meu este: dacă vrei să cheltuiești timp și bani, asigură-te că pașaportul îți oferă mai mult decât acces în Coreea de Nord. Pașaportul meu de Saint Kitts mă lasă să merg în Rusia fără viză, ceea ce nu pot face cu pașaportul meu american”, a explicat el.

Beard spune că un „cunoscut” influencer de pe YouTube este implicat în prezent într-un proces similar de obținere a unui pașaport spaniol, la un preț de aproape 200.000 de dolari.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version