Noul premier francez desemnat, François Bayrou, trebuie să îşi formeze guvernul, dar şi să evite un vot de cenzură, care îl ameninţă în lipsa unei majorităţi în Parlament. Prin urmare, începând de luni, premierul va primi grupurile parlamentare şi liderii partidelor „în ordinea importanţei numerice” din Adunarea Naţională, a declarat anturajul său pentru AFP.

Preşedinta grupului parlamentar Rassemblement National (RN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, şi preşedintele partidului, Jordan Bardella, vor fi primii care vor fi primiţi la Matignon, luni, la ora locală 9.00 (10.00, ora României).

François Bayrou se va întâlni apoi cu Gabriel Attal, care este atât liderul deputaţilor macronişti Ensemble pour la République (EPR), cât şi preşedintele partidului Renaissance.

Reprezentanţii La France Insoumise (extrema stângă), ai Partidul Socialist, ai dreptei, ecologiştii, centriştii din MoDem, din Orizonturi, independenţii, comuniştii şi cei din UDR (partidul lui Eric Cioti, aliaţi ai RN), sunt aşteptaţi să urmeze la discuţii.

François Bayrou ar dori să încheie aceste consultări marţi, înainte de a putea forma un guvern şi de a face declaraţia sa de politică generală în faţa Parlamentului.

Sâmbătă, premierul s-a întâlnit deja cu preşedintele Curţii de Conturi şi fost ministru socialist Pierre Moscovici, apoi cu preşedinţii celor două camere ale parlamentului, Yael Braun-Pivet şi Gérard Larcher.

Bayrou, a cărui numire, vineri, a făcut din el a patra persoană care ocupă funcţia de prim-ministru al Franţei în acest an, va trebui să treacă bugetul pe 2025 prin parlamentul extrem de fracţionat. Este aceeaşi sarcină care l-a răsturnat în cele din urmă pe predecesorul său în funcţie, Michel Barnier, al cărui mandat de trei luni a fost cel mai scurt din istoria modernă a Franţei.

Barnier a încercat să pună în aplicare creşteri ale impozitelor pe corporaţii şi persoane fizice bogate pentru a reduce un deficit care este de aşteptat să atingă 6% din produsul intern brut la sfârşitul acestui an. El nu a reuşit să găsească o majoritate parlamentară pentru a susţine planul, Le Pen afirmând că Barnier ar fi trebuit să facă mai mult pentru a încorpora preocupările partidului său. După ce Barnier a încercat să treacă proiectul de lege fără un vot majoritar, parlamentarii de extremă-dreapta şi de stânga au susţinut un vot de neîncredere, iar premierul a demisionat.

Agenţia de rating Moody’s a retrogradat în mod neaşteptat Franţa, vineri târziu, de la „Aa2” la „Aa3” , afirmând că este puţin probabil ca următorul guvern să reducă semnificativ deficitul ţării şi că finanţele publice vor fi mai slabe în următorii trei ani decât scenariul de bază din octombrie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version