Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a propus o reuniune de urgenţă a liderilor europeni, pe măsură ce îngrijorările au crescut cu privire la încercările lui Donald Trump de a prelua controlul asupra procesului de pace din Ucraina.

Downing Street a confirmat sâmbătă că a auzit despre întâlnirea propusă, iar oficialii au precizat că Starmer va participa şi va duce mesajele de la întâlnire la Washington săptămâna viitoare, când se va întâlni cu preşedintele Trump.

Surse britanice au declarat că, în opinia lor, cei invitaţi la Paris de Macron ar fi secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi liderii Germaniei, Italiei, Regatului Unit şi Poloniei.

„Acesta este un moment unic într-o generaţie pentru securitatea noastră naţională, în care ne confruntăm cu realitatea lumii de astăzi şi cu ameninţarea cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Este clar că Europa trebuie să-şi asume un rol mai important în cadrul NATO, în timp ce lucrăm cu Statele Unite pentru a asigura viitorul Ucrainei şi pentru a face faţă ameninţării cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Regatul Unit va depune eforturi pentru a se asigura că SUA şi Europa rămân unite. Nu putem permite ca diviziunile din cadrul alianţei să ne distragă atenţia de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a declarat Starmer.

Răspuns

Vorbind la conferinţa de securitate de la Munchen, ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a declarat că este „foarte bucuros că preşedintele Macron a chemat liderii noştri la Paris” pentru a discuta „într-o manieră foarte serioasă” provocările ridicate de Trump.

„Preşedintele Trump are o metodă de operare pe care ruşii o numesc razvedka boyem – recunoaştere prin luptă: împingi şi vezi ce se întâmplă, iar apoi îţi schimbi poziţia … şi trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

În cadrul reuniunii, care va avea loc probabil luni, se vor discuta eforturile SUA de a exclude liderii europeni de la negocierile de pace, poziţia pe care Europa ar trebui să o adopte cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO şi modul în care Ucrainei i se pot oferi garanţii de securitate, fie prin intermediul NATO, fie prin intermediul unei forţe europene, notează The Guardian.

Explicație

Rapiditatea cu care Macron a încercat să unească liderii europeni în spatele unui răspuns comun arată amploarea anxietăţii din Europa cu privire la eforturile SUA de a controla procesul şi de a exclude guvernele europene de la orice negocieri detaliate între SUA şi Rusia, notează The Guardian.

Perspectiva implicării lui Starmer evidenţiază, de asemenea, modul în care prim-ministrul britanic este atras într-un răspuns european, în ciuda faptului că Regatul Unit a părăsit UE. În timp ce liderii europeni sunt aşteptaţi să se reunească la Paris, se anticipează că oficialii ruşi şi americani se vor întâlni în Arabia Saudită pentru a stabili ceea ce intenţionează să fie procesul de pace.

Anxietatea europenilor s-a intensificat sâmbătă, când trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că nu este realist ca liderii europeni să se implice. „S-ar putea să fie ca creta pe tablă, s-ar putea să scârţâie puţin, dar vă spun ceva care este cu adevărat destul de sincer”, a declarat Kellogg la conferinţa de la Munchen.

„Iar prietenilor mei europeni le-aş spune: „Intraţi în dezbatere, nu plângându-vă că aţi putea, da sau nu, să fiţi la masă, ci venind cu propuneri concrete, idei, creşteţi cheltuielile [pentru apărare]””.

De asemenea, se pare că SUA au trimis o scrisoare statelor europene, întrebându-le ce trupe sunt dispuse să furnizeze pentru o forţă de menţinere a păcii.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version