Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, propune ca în fiecare vară din ţară să fie prezenţi comisari ai instituţiei care să prevină introducerea în România a unor produse care pot pune în pericol sănătatea şi siguranţa consumatorilor.
”Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, subliniază necesitatea implementării unei măsuri esenţiale în cadrul controalelor vamale, având în vedere transpunerea regulamentului european 1020/2019. Acesta propune ca în fiecare vamă din România să fie prezenţi comisari ANPC, pentru a preveni introducerea pe piaţă a unor produse care pot pune în pericol sănătatea şi siguranţa consumatorilor români”, au transmis, joi, reprezentanţii ANPC.
Ei au adăugat că, în aest sens, Cristian Popescu Piedone va iniţia un Memorandum care va fi susţinut în faţa Cancelariei primului ministru al României, pentru a asigura aplicarea acestui regulament european esenţial în scopul protecţiei consumatorilor.
Comisarii ANPC au făcut, joi, o amplă acţiune de control în Vama Agigea Sud, ocazie cu care au fost verificate mai multe containere aflate în zona celor şapte rampe de verificare şi control vamal, dar şi alte containere depozitate de trei până la patru ani în zona liberă.
”Acţiunea s-a concentrat pe verificarea unor produse precum articole de îmbrăcăminte, jucării, electronice şi electrocasnice, pentru a verifica conformitatea acestora cu reglementările legale europene privind etichetarea, siguranţa şi transportul”, a mai precizat sursa citată.
De asemenea, în cadrul acţiunii de control a fost verificat şi operatorul economic SC Efolitoral SRL – Cantina Port Agigea, unde au fost constatate mai multe deficienţe grave, inclusiv: materie primă congelată (cotlet şi ceafă de porc) decongelată la temperatura mediului ambiental; preparate alimentare (ciorbe, tocăniţe etc.) depozitate în condiţii necorespunzătoare, la o temperatură de 30 de grade, într-un frigider; produse alimentare (piept de pui) depozitate fără a avea elementele de identificare şi fără a fi menţionată data limită de consum.
Alte nereguli găsite la cantină au fost: depozitarea produselor direct pe paviment; utilizarea de cuţite cu mâner din plastic şi bureţi din sârmă, nerecomandate igienic; tavanul blocului alimentar deteriorat şi infiltrat cu apă, cu depuneri de mucegai; paviment deteriorat în sala de mese, care împiedica igienizarea corespunzătoare.
Operatorul economic a fost sancţionat cu o amendă de 10.000 de lei, iar produsele neconforme, în valoare de 1.000 de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare. De asemenea, a fost dispusă oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor.
Totodată, a fost verificat şi magazinul Free Shop Magazinul Heinrig Impex SRL, care prezenta următoarele nereguli: vitrine frigorifice neigienizate; depozitul în care erau păstrate băuturile, ţigările şi dulciurile era neigienizat, cu rafturile pline de praf şi cu depuneri de mucegai şi excremente de păsări; tavanul din depozit avea părţi desprinse prin care puteau intra uşor praf sau diverse insecte; filtrele de aer condiţionat din depozit erau neigienizate, cu depuneri masive de praf.
A fost întocmită o invitaţie cu recomandarea de oprire temporară a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate.
În urma acţiunii, au fost sigilate peste 50 de containere care urmează a fi verificate ulterior, în momentul în care se va solicita deschiderea acestora de către comisionarii vamali.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].