Deputații au adoptat, marți, proiectul inițiat de către deputatul USR Adrian Wiener și susținut de PNL care prevede ca primăriile municipiilor din România, chiar și cele care nu au spitale în subordine, să contribuie din bugetele proprii la finanțarea și susținerea unităților sanitare județene. Legea merge la promulgare.
„Această schimbare înseamnă bani mai mulți pentru spitale, aparatură mai bună, mai multe medicamente și condiții demne pentru pacienți”, spune USR, într-un comunicat de presă. Este o măsură care răspunde direct cerințelor contribuabililor, care vor să știe unde merg banii lor și ce primesc în schimb: un sistem medical mai bine dotat, mai uman și mai funcțional.
„E momentul să trecem de la borduri și panseluțe la sănătatea reală a oamenilor. De acum, primarii pot investi direct în spitalele din comunitățile lor. Nu mai au scuze. De la aparatură la alocația de hrană sau renovări, totul poate fi sprijinit de autoritățile locale. Este un pas important pentru descentralizare și un gest de respect față de pacienți și față de contribuabili”, a afirmat Adrian Wiener, inițiatorul legii.
În forma sa adoptată, legea schimbă cadrul legal privind reforma în domeniul sănătății și oferă autorităților locale posibilitatea legală de a susține financiar spitale chiar dacă acestea sunt în subordinea consiliilor județene sau a altor instituții.
O lege importantă pentru contribuabili și pacienți
USR a mai transmis că această lege este importantă deoarece, indiferent cine are spitalul „în subordine”, ci dacă acel spital are ce-i trebuie pentru a salva vieți. Proiectul ami este relevant pentru că „banii colectați din taxe trebuie să ajungă acolo unde e nevoie mai mare: în spitale, nu în panseluțe și borduri noi” și „pentru că oamenii bolnavi au nevoie de condiții decente, tratamente moderne și personal sprijinit, nu de scuze și pase instituționale”.
Propunerea legislativă vine pentru a corecta o inechitate – spitalele mari, care tratează cele mai grele cazuri, sunt subfinanțate pentru că sunt în sarcina consiliilor județene cu bugete mai mici decât primăriile mari.
„Pe fondul subfinanțării cronice a sănătății și al scăderii numărului de contribuabili la sistemul de asigurări, această lege aduce un suflu de normalitate și responsabilitate: unde sunt oameni, trebuie să fie grijă și fonduri pentru sănătatea lor”, mai spune sursa menționată.
Pe 29 mai 2019, Senatul a respins proiectul USR, în calitate de prim for sesizat, votul de adoptare al Camerei Deputaților fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare.
Editor : A.P.