Ilie Bolojan a semnat, miercuri, primul decret în calitate de președinte interimar pentru numirea fostei ministre de Externe Luminița Odobescu în funcția de consilier prezidențial, transmite Administrația Prezidențială. De asemenea, șeful interimar al statului a avut o discuție la telefon cu președinta Republicii Moldova, principalul subiect fiind legat de continuiarea strânsei cooperări și colaborări bilaterale.
„Am avut astăzi o convorbire telefonică cu doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, care m-a felicitat pentru preluarea interimatului funcției de Președinte al României. I-am mulțumit pentru gândurile bune și pentru prietenia sinceră dintre țările noastre”, a scris Ilie Bolojan, miercuri pe Facebook.
„România și Republica Moldova sunt legate printr-o relație specială, bazată pe o istorie comună, valori europene și proiecte de dezvoltare”, a continuat președintele interimar.
„Vom continua să colaborăm strâns pentru binele cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Moldova nu e singură. Suntem împreună, în aceeași luptă pentru un viitor mai bun!”, a conchis el.
Cine este Luminița Odobescu
Luminiţa-Teodora Odobescu, în vârstă de 55 de ani, este diplomat de carieră și a fost, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2023 consilier pentru afaceri europene al Președintelui României, coordonând și Departamentul de Politică Externă, iar din septembrie 2015 până în noiembrie 2021 Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând cu succes, în această calitate, prima Președinție a României la Consiliul UE (semestrul I 2019), arată site-ul MAE.
Între noiembrie 2012 și august 2015 a exercitat funcția de consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.
Între februarie și noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, iar între iunie 2008 şi februarie 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din MAE, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la UE, AELS şi Turcia, mai arată sursa citată.
Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.
După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.
Între 1999 şi 2002 a fost şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, având responsabilităţi legate de gestionarea relaţiilor comerciale între România şi Comunităţile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între 1995 si 1999 a ocupat diverse poziții în cadrul serviciului Uniunea Europeana din acest Departament.
Între 1992 şi 1995 a fost cercetător știinţific la Institutul Naţional „Virgil Madgearu”, mai aspune sursa menționată.
A făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) şi a fost, de asemenea, stagiar la Organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Belgia).
Din 2003 este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti.
A absolvit, în 1992, Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
În 2007 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de ofiţer pentru contribuția adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. În 2015 a fost decorată cu „Ordinul național al Legiunii de Onoare a Franței, în grad de Cavaler”, iar în 2023 cu „Marea Cruce de merit cu stea” a R.F. Germania. De asemenea, în noiembrie 2019, pentru contribuția la succesul primei Președinții a României la Consiliul UE, a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Editor : Ana Petrescu