Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică și efectele pe care le-a declanșat pe scena politică costă deja România. Bursa de la București a deschis pe roșu, iar orice pierdere lovește în viitoarele pensii ale celor 8,3 milioane de români care au Pilonul II. Dobânzile la care se împrumută statul au crescut la cel mai mare nivel din ultimele 3 luni. Asta înseamnă împrumuturi mai scumpe pe care tot românii le vor acoperi din viitoare taxe și impozite.
Ministerul Finanțelor a vrut să împrumute 500 de milioane lei, la o scadență de 4 ani, însă băncile nu au fost prea interesate, în acest moment politic tensionat. Oferta a fost de 295 de milioane, cu dobânzi peste cele de 6,3% pe care și le doreau Finanțele iar operațiunea s-a încheiat fără vreun acord.
Randamentul titlurilor de stat cu scadență în 2034 este la cel mai ridicat nivel după ianuarie, când a trecut de 8%, potrivit datelor Bloomberg. A crescut de la 7,53% vineri, la 7,93% la mijlocul zilei de ieri. Analiștii spun că evoluția înseamnă că investitorii nu văd cu ochi bun rezultatul primului tur al prezidențialelor. Efectul creșterii dobânzilor la care se împrumută statul este agravarea situației finanțelor publice.
Cheltuielile bugetului cu dobânzile la datoria publică au fost de 12,5 miliarde lei în primele trei luni, în creștere cu 64% față de aceeași perioadă din 2024. Aceasta are loc într-o perioadă în care România trebuie să reducă diferența dintre cheltuieli și venituri.
Rezultatul primului tur se vede și la BVB. Indicele BET a scăzut cu aproape 3%, o evoluție care înseamnă scăderi în portofoliile celor peste 8,3 milioane de români care contribuie la Pilonul 2 de pensii.
În prima zi de după alegeri, doar cursul a rămas stabil. BNR a stabilit o valoare de 4 lei și 97 de bani pentru un euro, egală cu cea de pe 30 aprilie și cu doar 0,02 bani mai mare decât pe 2 mai.
Citește și: Efecte economice după primul tur al prezidențialelor. Păun: „Nu știu dacă cei din diaspora înțeleg că prin votul lor pot distruge țara”
Editor : A.C.