Raluca Turcan împreună cu senatorii liberali Mircea Abrudean și Glad Varga au depus la Senat, prim for sesizat, un proiect de lege care elimină acordarea unei indemnizații compensatorii egale cu 6 luni de activitate netă la finalul mandatului unui judecător al CCR. Inițiativa legislativă este semnată și de parlamentari de la USR. Deputata PNL consideră că magistrații Curții beneficiază deja de „pensii de serviciu generoase, cumulative cu alte venituri, ceea ce face inutilă o plată suplimentară la final de mandat”.
Proiectul poate fi accesat AICI.
„Împreună cu colegii mei, senatorii Mircea Abrudean și Glad Varga, am depus o propunere legislativă importantă care vizează eliminarea unui privilegiu nejustificat acordat judecătorilor Curții Constituționale. Concret, proiectul propune eliminarea acordării unei indemnizații compensatorii egale cu 6 luni de activitate netă la finalul mandatului unui judecător constituțional”, a scris Raluca Turcan, marți pe Facebook.
Ea spune că e necesară această modificare în contextul în care Guvernul Ciolacu a interzis, prin OUG 156/2024, „acordarea de plăți compensatorii la plecarea din sistemul public”.
Citește și: Președintele Dan, „spectator” la show-ul primelor de pensionare de la CCR: „Plătim acum pentru nişte legi extrem, extrem de proaste”
„În prezent, doar judecătorii CCR rămân o excepție de la această regulă generală”, mai spune Turcan.
„După cum știm, judecătorii Curții Constituționale beneficiază deja de pensii de serviciu generoase, cumulative cu alte venituri, ceea ce face inutilă o plată suplimentară la final de mandat. Într-un context bugetar dificil, fiecare astfel de plată reprezintă o cheltuială semnificativă, fără justificare economică – exemplul recent: peste 540.000 lei pentru trei foști judecători”, a adăugat deputata PNL.
Fosta ministră a Muncii a mai afirmat că liberalii vor susține în continuare „măsuri de transparență, echitate și eficiență în cheltuirea banului public”.
Citește și: Ilie Bolojan, despre „primele de pensionare” de la CCR de 180.000 de lei: „În contextul actual, sunt imorale”
Proiectul de lege prevede abrogarea alineatului 5 al articolului 71 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
„La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”, spune alineatul 5 al articolului 71 din actul normativ menționat mai sus.
„Eliminarea sumei egale cu indemnizaţia netă de 6 luni de activitate la încetarea mandatului are o justificare economico-financiară solidă. Fiecare astfel de plată reprezintă o cheltuială semnificativă. Cel mai recent exemplu este cel al judecătorilor Marian Enache, Livia Stanciu şi Attila Varga pentru care în iulie 2025 aplicarea acestei reglementări implică acordarea fiecăruia dintre aceştia a aproximativ 180.000 lei. Rezultă o suma totală de aproximativ 540.000 lei suportată de la bugetul de stat”, arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Sumele nu au fost prevăzută în bugetul Curţii Constituţionale pe anul în curs, fondurile necesare nefiind alocate, fapt care face necesară realocarea de la alte capitole bugetare, mai spune sursa citată.
Citește și: Dragoș Anastasiu, despre „primele de pensionare” de la CCR de 180.000 de lei: „Dacă bunul simț nu primează, legile vor fi utilizate”
„Acest lucru periurbă planificarea bugetară iniţială şi poate afecta negativ alte programe sau nevoi ale instituţiei. România se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ care a impus şi impune adoptarea unor măsuri de tăiere a cheltuielilor publice în multiple sectoare. În acest context, orice plată excepţională acordată unor înalţi demnitari iese în evidenţă ca fiind contrară efortului general de reducere a cheltuielilor statului”, precizează parlamentarii PNL, în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, aprobată în procedură parlamentară obișnuită, nu de urgență, decizională fiind Camera Deputaților.
Citește și: Ce răspunde ministrul Justiției, întrebat dacă Guvernul a intenționat vreodată să verifice beneficiile judecătorilor CCR
Editor : A.P.