Deputatul USR Bogdan Rodeanu a depus în Parlament un proiect de lege privind cercenariatul, care prevede că participarea, în orice formă, a cadrelor militare, la activităţi de mercenariat sau la activităţi de pază şi protecţi personală se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.
”Tot ce s-a întâmplat în ultimele şase luni din România arată clar faptul că statul român trebuie să-şi întărească întreg sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, şi nu vorbim despre modernizare, despre finanţare sau despre alte aspecte, ci despre eliminarea unor vulnerabilităţi, constituite din resursa umană”, a spus deputatul USR.
El a precizat că în momentul de faţă USR a pregătit un proiect care fixează în termeni legali noţiunea de mercenariat, o introduce în legea siguranţei publice, care în momentul de faţă este în vigoare şi introduce interdiţii în zona statutelor fiecărei categorii profesionale, fie că vorbim despre statutul cadrelor militare, despre statutul poliţistului, despre statutul soldatului şi a gradatului profesionist, chiar şi în zona poliţistului de penitenciar, a mai spus parlamentarul.
Rodeanu a menţionat că acest proiect de lege va oferi un instrument care în momentul de faţă nu există în cadrul statului român şi în zona noastră de legislaţie, pentru că nici măcar nu avem introdus în lege termenul de mercenariat şi totodată permite instituţiilor de forţă să-şi gestioneze aceste abateri disciplinare care în momentul de faţă sunt considerate abateri disciplinare sau interdicţia respectării unor ordine.
”Îţi minţi ministerul de resort sau zona unde lucrezi, că de fapt eşti în concediu medical sau ai contractul suspendat sau eşti în concediu de creştere copil şi de fapt statul român să te regăsească în Congo, să te scoată de acolo, să te extragă împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi să descopere că tu dincolo de hârtia pe care ai semnat-o la minister, lucrai pentru o forţă privată de securitate, luptai într-un context armat şi de fapt făceai cu totul şi cu totul alte lucruri faţă de ce declaraseşi. Şi nu numai atât, lucrai alături de alte entităţi militare străine, de alţi mercenari din diverse ţări”, a completat deputatul USR Bogdan Rodeanu.
El a mai spus că proiectul va fi depus astăzi în Parlamentul României. ”Ne aşteptăm ca să aibă un parcurs legislativ scurt şi rapid astfel încât să fie şi un semnal de poziţionare a Parlamentului şi a statului român faţă de perspectiva electorală cu care ne vom confrunta. România trebuie să-şi asume o astfel de măsură, pentru că asta arată clar că statul român se curăţă, îşi elimină vulnerabilităţile şi credibilizează toate măsurile de securizare şi de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale”, a subliniat acesta.
Parlamentarul a mai arătat că proiect se referă doar la cadrele active care în momentul de faţă lucrează în cadrul serviciilor sau a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Apărării Naţionale.
”În momentul în care acest proiect de lege va fi promulgat şi va deveni lege, persoana respectivă care s-a suspendat medical şi care parcurge astfel de activităţi de mercenariat, intră sub incidenţa penală, adică pedeapsă cu închisoarea. Dincolo de faptul că prin regulament şi prin statutul cadrului militar sau poliţistului el are interzis într-o anumită formă desfăşurarea de activităţi în afara serviciului, acest lucru vine şi fixează zona de mercenariat, adăugând la acest termen şi prestarea de servicii de pază şi de protecţie personală, altele decât cele autorizate de statul român, a explicat Rodeanu.
Ce prevede proiectul de lege
Proiectul de lege defineşte activităţile de mercenariat prin ”activitatea oricărei persoane care: a) este special recrutată în ţară sau în străinătate pentru a lupta într-un conflict armat; b) în fapt, ia parte la ostilităţi; c) ia parte la ostilităţi în special în vederea obţinerii unui avantaj personal şi căreia îi este efectiv promisă, de către o parte la conflict sau în numele ei, o remuneraţie superioară aceleia promise sau plătite combatanţilor având un grad şi o funcţie analoage în forţele armate ale acestei părţi; d) care nu este nici resortisant al unei părţi la conflict şi nici rezident al teritoriului controlat de o parte la conflict; e) care nu este membru al forţelor armate la conflict şi f) care nu a fost trimisă de către un stat, altul decât o parte la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv.
Participarea, în orice formă, a cadrelor militare în activitate, a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în activitate, a funcţionarilor publici cu statut special din structurile de ordine publică şi siguranţă naţională şi a poliţiştilor de penitenciare la activităţi de mercenariat sau la activităţi de pază şi protecţie personală ori activităţi desfăşurate pentru societăţi de pază şi protecţie, fără aprobarea autorităţilor române, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită în timpul stării de război, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].