Proiectul de lege care propunea măsuri împotriva migranților ilegali din Germania a fost respins, vineri, de Parlamentul de la Berlin. Legea a fost impulsionată de liderul opoziţiei conservatoare, Friedrich Merz, care miercuri a primit sprijinul extremei drepte în adoptarea unei moţiuni fără valoare de lege pe acelaşi subiect, informează Reuters.
Friedrich Merz, considerat favorit să-i ia locul în postul de cancelar federal social-democratului Olaf Scholz după alegerile legislative anticipate din 23 februarie, a declarat că impunerea unor măsuri anti-migraţie a devenit necesară după numeroasele delicte şi atacuri mortale în spaţiul public comise de migranţi veniţi din Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit Agerpres.
Liderul conservator a propus astfel un set de măsuri ce vizează sporirea controalelor şi securităţii la frontiere, reţinerea migranţilor ilegali în centre create la graniţă, restrângerea dreptului de azil, inclusiv prin limitarea dreptului de reunificare familială, şi intensificarea expulzării migranţilor care nu au primit azil în Germania, astfel de expulzări fiind până în prezent rareori puse în practică.
Friedrich Merz a obţinut miercuri în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) un vot favorabil asupra unei moţiuni cu propuneri anti-migraţie, dar fără valoare legislativă obligatorie. Pe lângă formaţiunea sa Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aripa bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU), textul acelei moţiunii a mai fost susţinut de formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), dar şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), care a făcut parte din coaliţia de guvernare tripartită a cancelarului Scholz înainte de a fi exclus de acesta din guvern, excludere ce a provocat criza politică în urma căreia au fost convocate alegerile anticipate.
Totuşi, o a doua moţiune, prezentată tot de conservatori şi care cuprindea un plan cu măsuri concrete anti-migraţie şi de creştere în acest sens a prerogativelor instituţiilor de ordine publică a fost respinsă în aceeaşi zi, la fel şi un proiect de lege similar supus votului Bundestagului vineri după-amiază, vot pe care politicienii ostili acestui text au încercat să-l împiedice. Proiectul de lege al conservatorilor a fost în final respins la mică deferenţă, cu 350 de voturi contra şi 338 pentru.
Social-democraţii cancelarului Olaf Scholz şi aliaţii acestuia din guvern, Verzii şefei diplomaţiei Annalena Baerbock, au avertizat că iniţiativa lui Friedrich Merz de a închide de facto graniţele Germaniei în faţa migranţilor contravine regulilor şi valorilor europene. În timp ce Baerbock a subliniat că a primit numeroase mesaje de îngrijorare din UE, cancelarul Scholz a avertizat că adoptarea măsurilor preconizate de Merz ar face ca Germania să fie comparată cu Ungaria lui Viktor Orban.
Acesta din urmă a salutat votul de miercuri din Bundestag ce a propus inclusiv respingerea migranţilor de la graniţe, lucru pe care l-a făcut Ungaria şi a fost sancţionată pentru aceasta de Comisia Europeană cu tăierea fondurilor europene şi de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) cu o amendă de 200 de milioane de euro.
Editor : Ș.R.