Puterea de cumpărare rămâne prima îngrijorare a francezilor într-o ţară pe care o consideră în mod masiv ”în declin”, arată o anchetă anuală realizată de Ipsos-Sopra Steria şi publicată luni, relatează AFP.
Întrebaţi care sunt problemele care-i îngrijorează cel mai mult ”în mod personal”, francezii plasează pe primul loc ”dificultăţile în privinţa puterii de cumpărare” (38%), urmate de ”protecţia mediului” (23%) şi ”nivelul delincvenţei” (22%), relevă acest sondaj cu privire la ”fracturile franceze” realizat pentru cotidianul Le Monde de către Centrul de Cercetări Politice al Sciences Po (Cevipof), Fundaţia Jean-Jaurès şi Institutul Montaigne.
Problema puterii de cumpărare este considerată prioritară, mai puţin în rândul simpatizanţilor Partidului Les Républicains (LR, dreapta), care sunt îngrijoraţi în primul rând de ”nivelul delincvenţei” (34%).
În rândul susţinătorilor Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta), ”nivelul imigraţiei” (50%) este prioritatea.
Altă concluzie a acestei anchete este că Franţa ”este în declin” în opinia a aproape nouă din zece francezi (87%), cu 17 puncte procentuale în plus faţă de alegerile prezidenţiale din 2017.
”Francezii sunt îngroziţi, chiar paralizaţi de evenimente extrem de violente la care sunt martori, în mod direct sau prin intermediul medae”, analizează directorul general delegat al Ipsos, Brice Teinturier.
Însă 53% dintr ei consideră că ”acest lucru nu este ireversibil”.
Doar 3% dintre francezi se declară ”mulţumiţi sau calmi” atunci când sunt întrebaţi despre sentimentul că aparţin unei ţări ”furioase şi foarte contestatare”.
În privinţa răspunsurilor de dat, aproape o treime dintre francezi (31%) vor o nouă dizolvare a Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului francez, după cea de la 9 iunie, decisă de către preşedintele francez Emmanuel macron, în timp ce 52% dintre ei sunt în favoarea demisiei lui Emmanuel Macron.
Franţa trăieşte într-o atmsoferă de criză politică de şase luni, iar alegerile legislative anticipate nu au condus la o majoritate.
Premierul Michel Barnier se află într-un mare pericol de a fi îndepărtat printr-o moţiune de cenzură cu privire la texte bugetare din 2025 de către deputaţi de stânga şi de extremă dreapta RN.
Adoptarea unei moţiuni de cenzură săptămâna aceasta ar fi o premieră de la căderea Guvernului lui Georges Pompidou în 1962.
Guvernul Barnier ar deveni atunci cel mai ”scurt” din istoria Republicii a V-a.
Această anchetă a fost realizată online, în perioada 14-21 noiembrie, pe un eşantion de 3.000 de persoane majore, după metoda cotelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].