Vladimir Putin a amenințat că va lovi Kievul cu rachete Oreșnik, o armă cu rază intermediară de acțiune pe care Moscova a folosit-o săptămâna trecută împotriva orașului Dnipro și despre care Putin a afirmat că nu poate fi doborâtă de niciun sistem de apărare aeriană, scrie The Guardian.

„Nu excludem utilizarea Oreșnik împotriva armatei, a instalațiilor militar-industriale sau a centrelor decizionale, inclusiv la Kiev”, a declarat Putin joi, în cadrul unei conferințe de presă în Kazahstan. El a spus că arma este „comparabilă ca putere cu un atac nuclear” dacă este folosită de mai multe ori asupra unei locații, deși a adăugat că în prezent nu este echipată cu focoase nucleare.

„Impactul cinetic este puternic, precum căderea unui meteorit. Știm în istorie ce meteoriți au căzut unde și care au fost consecințele. Uneori a fost suficient pentru a se forma lacuri întregi”, a continuat Vladimir Putin.

Când i s-a cerut să clarifice dacă vorbea despre lovirea unor ținte militare sau politice din Kiev și dacă plănuia să le lovească cu rachete Oreșnik, Putin a răspuns cu ceea ce a spus el că era o glumă sovietică despre prognoza meteo, scrie The Guardian: „Astăzi, în cursul zilei, totul este posibil”.

Citește și: Patriarhul rus Kirill: Creștinii nu trebuie să se teamă de sfârșitul lumii

Reacția Kievului

De partea cealaltă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de o „escaladare josnică”.

Kievul este mai bine protejat decât majoritatea celorlalte orașe ucrainene de baterii de apărare aeriană, iar în cei aproape trei ani de război au existat puține atacuri reușite asupra centrului capitalei, amintește The Guardian. 

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean, a descris afirmația lui Putin potrivit căreia sistemele de apărare aeriană nu ar putea doborî rachetele Oreșnik drept „ficțiune, desigur”.

„Putin nu înțelege chestiunile militare. Este un tip pentru care oamenii vin și îi arată niște desene animate despre cum va zbura racheta, cum nimeni nu va putea să o doboare. A spus același lucru de multe ori despre racheta lor Kinzhal. Apoi, când s-a dovedit că Patriot [sistemele de apărare aeriană], chiar și cele care nu sunt de ultimă generație, o pot doborî fără probleme, a încetat să mai vorbească despre asta”, a declarat el.

Podoliak a mai spus că Oreșnik „nu există” și că racheta a fost pur și simplu o versiune ușor modificată a rachetelor balistice intercontinentale rusești existente. „Omul a venit doar cu un nume, doar un nume abstract”, a spus el.

Citește și: Analiză a Institutului Robert Lansing: „Prin amenințările sale nucleare, Moscova încearcă să repare greșelile Războiului Rece”

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version