Procesoarele centrale ale Qualcomm sunt licenţiate în mod corespunzător în baza unui acord cu Arm Holdings, a constatat un juriu într-un proces în faţa unei curţi federale din SUA care a eliminat unele, dar nu toate incertitudinile legate de extinderea producătorului de cipuri mobile pe piaţa laptopurilor, transmite Reuters.
O săptămână de prezentare a argumentelor şi deliberări s-a încheiat cu un proces anulat, după ce juriul nu a reuşit să rezolve una dintre cele trei întrebări puse în faţa lui în procesul dintre cei doi giganţi producători de semiconductori.
Qualcomm a spus că rezultatul afirmă dreptul său de a inova, dar Arm a promis că va solicita un nou proces.
Acţiunile Arm au scăzut vineri cu 1,8% în urma informaţiei şi cele ale Qualcomm au crescut cu 1,8%.
Rezultatul înseamnă că acest caz ar putea fi judecat din nou în viitor – ceva ce Arm a promis să urmărească, într-o declaraţie după verdict.
Judecătoarea Maryellen Noreika, care a prezidat cazul la tribunalul federal american din Delaware, a încurajat Arm şi Qualcomm să medieze disputa lor.
”Nu cred că vreuna dintre părţi a avut o victorie clară sau ar avea o victorie clară dacă acest caz ar fi judecatdin nou”, a spus Noreika părţilor.
După mai mult de nouă ore de deliberări pe parcursul a două zile, juriul format din opt persoane nu a putut ajunge la un verdict unanim cu privire la întrebarea dacă startupul Nuvia a încălcat termenii licenţei sale cu Arm.
Dar juriul a constatat că Qualcomm – care a achiziţionat Nuvia pentru 1,4 miliarde de dolari în 2021 – nu a încălcat această licenţă. Juriu
l a mai constatat că cipurile Qualcomm, create folosind tehnologia Nuvia şi centrale pentru impulsul Qualcomm pe piaţa computerelor personale, sunt licenţiate în mod corespunzător în baza propriului acord cu Arm, deschizând calea pentru ca Qualcomm să le vândă în continuare.
”Juriul a justificat dreptul Qualcomm de a inova şi a afirmat că toate produsele Qualcomm judecate în acest caz sunt protejate de contractul Qualcomm cu Arm”, a spus Qualcomm într-un comunicat.
Un purtător de cuvânt al companiei a spus că compania a fost ”dezamăgită” de faptul că juriul nu a putut ”ajunge la un consens” cu privire la afirmaţiile companiei şi a spus încă de la început că scopul a fost protejarea proprietăţii intelectuale a companiei.
Deocamdată, rezultatul deschide calea pentru ca Qualcomm să continue să foloseacă ceea ce numeşte ”AI PC” în cipuri de laptop care au ca scop gestionarea sarcinilor precum chatboturile şi generatoarele de imagini.
Aceasta este o piaţă în care Nvidia, Advanced Micro Devices şi MediaTek intenţionează, de asemenea, să facă procesoare bazate pe Arm.
”Cea mai mare îngrijorare a mea a fost ce se întâmplă cu viitoarea foaie de parcurs dacă ei (Qualcomm) nu mai au acces la nucleele (de calcul) Nuvia. Acum acest risc este pe cale să fie eliminat”, a spus analistul Bernstein Stacy Rasgon.
Disputa dintre Arm şi Qualcomm s-a centrat pe ce tarif ar trebui să plătească Qualcomm pentru fiecare cip. Nuvia trebuia să plătească tarife mai mari decât Qualcomm înainte ca Qualcomm să cumpere startupul şi să-şi împletească tehnologia în cipuri sub propria licenţă, cu Arm la cote mai mici de redevenţe.
Ben Bajarin, directorul executiv al companiei de consultanţă tehnologică Creative Strategies, a declarat că actualele previziuni de creştere ale Arm nu au depins de obţinerea unor redevenţe mai mari de la Qualcomm, pe măsură ce cipurile Arm intră pe piaţa PC-urilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.