Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

UE trebuie să fie pregătită cu stocuri în caz de pandemie, dezastru natural sau invazie militară. Strategia prezentată de Comisie

iulie 10, 2025

Lucrările la cel mai scump drum județean din România trebuie refăcute. Probleme pentru două specii de broască pe Transapuseana

iulie 10, 2025

DIICOT: 13 persoane au fost reținute iar 250 sunt anchetate într-un dosar de înșelătorie prin call-center-uri

iulie 10, 2025

Caz de malarie confirmat în Bucureşti

iulie 10, 2025

Ambasadorul României în SUA anunță că s-a întâlnit cu „asistentul special” al lui Trump. Care au fost subiectele discuției

iulie 10, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Radu Miruţă, întrebat dacă vreun şef de companie din subordinea Ministerului Economiei este dispus să renunţe de bunăvoie la salariul uriaş: N-am văzut minunea asta până acum, dar va veni în sens invers, adică de la minister spre dumnealor
Stiri Locale

Radu Miruţă, întrebat dacă vreun şef de companie din subordinea Ministerului Economiei este dispus să renunţe de bunăvoie la salariul uriaş: N-am văzut minunea asta până acum, dar va veni în sens invers, adică de la minister spre dumnealor

By Sala de Presăiulie 10, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a afirmat, întrebat dacă vreun şef de companie din subordinea Ministerului Economiei s-a arătat dispus să renunţe de bunăvoie la salariul uriaş, că nu a văzut„minunea asta” până acum, dar că „va veni în sens invers, adică de la minister spre dumnealor”. În opinia ministrului, aceste „sinecuri” pentru „oameni politici” sau „apropiaţi politic”, „luaţi cu mâna şi puşi cu pixul” într-o funcţie de unde câştigă 53.000 de lei pe lună” fără „nicun indicator de performamţă serios bifat”, reprezintă „o inechitate majoră”. Miruţă a dat ca termen-limită pentru rezolvarea acestei situaţii finalul lunii în curs.

„Propun micşorarea acestor situaţii. Este un lucru de inechitate majoră. Aceste sinecuri, oameni politici, apropiaţi politici, luaţi cu mâna şi puşi cu pixul, într-o funcţie de unde câştigă 53.000 de lei pe lună şi nu au niciun raport de performanţă, niciun indicator de performanţă serios bifat, nu vor mai rămâne acolo. Cu voia sau fără voia lor, nu se va întâmpla această nedreptate pe tura acestui guvern”, a declarat, joi, la Digi 24, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă. 

Întrebat dacă au fost cazuri, până acum, de şefi de companie din subordinea ministerului pe care îl conduce dispuşi să renunţe la salariile lor uriaşe, Miruţă a răspuns că nu a văzut „minunea asta”.

„Cred că este ministerul cu cele mai multe companii în subordine, cu cele mai multe consilii de administraţie şi n-am văzut minunea asta până acum, dar va veni în sens invers, adică de la minister spre dumnealor. E foarte corect ce simt oamenii care protestează în stradă nemulţumiţi de micşorarea veniturilor, însă eu le spun, uitându-mă direct în ochii lor, că lucrurile astea se întâmplă în 20-30 de zile, pentru că se pot face doar cu respectarea legii. Altfel, vor câştiga în instanţă (n. red. şefii de companii sau cei din CA) şi nu vom fi decât într-o situaţie de bucurie de două zile să anunţăm că i-am demis pe toţi, că le-am micşoarat salariile, după care tot românii vor plăti”, a explicat Miruţă.

Ministrul Economiei a adăugat că va exista, în pachetul al doilea de măsuri, în acest sens, o prevedere generală pentru toate companiile.

”Până atunci, eu m-am apucat de fiecare, sunt convocate adunări generale ale acţionarilor, în care ministerul schimbă criteriile de performanţă, pentru că acum, ca să le poţi face ceva acestor oameni, trebuie să dovedeşti că n-au îndeplinit criteriile de performanţă, pe care şi le-au făcut singuri într-un mod în care doar dacă se uită pe geam le îndeplinesc. Şi atunci, criteriile fiind neserioase, eu nu pot să le spun: «plecaţi chiar dacă aţi îndeplinit criteriile sau vă micşorez salariul». Pot să spun că sunt un ministru nou, am urmărit paşii legali, le propun noi criterii, vor fi măsuraţi la câteva luni pe noile criterii, atunci e un moment în care la noile criterii, fie nu le acceptă şi pleacă singuri, că îşi dau seama ce va urma, fie poate vom avea surpriza să vedem nişte manageri foarte buni, care vor îndeplini noile criterii de performanţă. M-aş bucura să văd şi asta”, a afirmat Miruţă.

Ministrul Economiei a completat că le face o invitaţie acestor şefi de companii „să accepte traseul scurt”, pentru că „pe traseul lung tot acolo se va ajunge”. 

„Traseul scurt ar fi să accepte ei să-şi micşoreze salariile sau să plece, dacă consideră că nu vor îndeplini noile criterii. Traseul lung va ajunge tot acolo, vă repet. Aş aprecia traseul scurt”, a menţionat ministrul.

În privinţa protestelor din stradă ale unor bugetari cărora lis s-au micşorat veniturile ca urmare a plafonării, la 300 de lei brut, a sporului de condiţii vătămătoare, minstrul Radu Miruţă a spus că este „o reacţie imună de autoprotecţie”, adăugând că el înţelege acest lucru.

„Ce mă interesează pe mine, ca ministru, este dacă măsurile sunt corecte sau nu. Şi nu pot să spun că sunt liniştit într-un guvern care le spune oamenilor că trebuie să le crească taxarea, însă în acelaşi timp în parohia mea să fie salarii de 50.000 de lei date unor oameni care nu livrează absolut nimic. Deci aici e o chestiune aflată acum în responsabilitatea mea să rezolv bucata asta”, a spus ministrul Economiei.

Miruţă a dat ca termen limită pentru rezolvarea acestei situaţii finalul lunii în curs. 

„E un termen foarte scurt şi foarte asumat. Finalul acestei luni se pregăteşte pachetul legislativ astfel încât aceste lucruri să fie modificate legal. Sunt două categorii. O categorie se poate rezolva mai repede pentru că n-au reuşit să finalizeze concursurile, acele selecţii prefăcute, de fapt, prin care se pun oamenii aceştia acolo, iar acestea le opresc. Pot să fac asta şi s-a întâmplat deja. Însă cei care au contractele betonate, cum spuneam, în ultimele zile, aceste contracte se găsesc absolut în toate companiile. Este aproape acelaşi model de contract pentru toate aceste companii ale statului”, a afirmat Miruţă, dând exemplul Societăţii Naţionale a Apelor Minerale SA, al  Cupru Min SA, al Loteriei Române şi al Institutului de Cercetări în Transporturi.

În ceea ce priveşte prezenţa aceloraşi persoane în mai multe consilii de administraţie,încasând venituri extrem de mari, Miruţă a precizat că şi aici se vor face schimbări, „în primul rând, coborând pragul maximal”, pentru că ei „îşi dau salariile” uriaşe „respectând legea”. 

„Au voie să aibă până la de şase ori salariul mediu din compania respectivă, directorul şi aşa mai departe. Modificăm legea, cu ordonaţa de urgenţă, astfel încât să coborâm bariera până la care se pot ei lăfăi în acei bani. A doua chestiune pe care o vom face este cu criteriile de integritate. Să ştiţi că în acest moment ministrul este în circuitul de aprobare doar când se propune mărirea de salariu, dar nu are şi în sens invers posibilitatea directă de a propune micşorarea salariilor. Aşa e legea. Deci trebuie să mă mişc în legea existentă şi să cumpăr timp să schimb legea astfel încât să pot face ce vreau. Asta e perioada în care se întâmplă lucrurile”, a precizat ministrul Economiei. 

Miruţă a mai spus că unele dintre companii sunt performante, însă pe el nu îl „preocupă” dacă este performantă compania, ci dacă performanţa acesteia „izvorăşte din performanţa managementului”. 

„Pentru că sunt unele companii care, săracele, merg de la sine, că gestionează nişte lucruri în care sunt singuri pe piaţă, nişte resurse rare, unde estimarea mea este că sunt sub potenţial. Şi nu pot să aplaud un manager că această companie merge bine dacă managerul nu are nişte indicatori de performanţă personali”, a conchis Radu Miruţă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Italia: Companiile care fac afaceri cu Rusia ar trebui excluse din reconstrucţia Ucrainei

Un judecător a blocat ordinul lui Trump privind cetăţenia prin naştere după decizia Curţii Supreme

O dronă venită din Belarus s-a prăbuşit în Lituania, stârnind panică. Prim-ministrul şi preşedintele Parlamentului au fost duşi pentru scurt timp în adăposturi antiaeriene

O tânără din Timișoara și-a abandonat bebelușul într-un vas de toaletă. Femeia a fost arestată preventiv pentru omor calificat

Marco Rubio spune că foloseşte în general canalele oficiale pentru a evita impostorii

CCR a respins sesizarea Opoziţiei pe legea care majorează pedepsele privind folosirea simbolurilor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob: Adoptarea legii nu reprezintă o ingerinţă asupra libertăţii de exprimare

Preşedintele Nicuşor Dan a promulgat Legea privind instituirea anului 2026 ca „Anul Nadia Comăneci”

SUA o sancţionează pe Raportoarea Specială a ONU pentru Teritoriile Palestiniene, Francesca Albanese. Rubio o acuză de ”eforturi ruşinoase” pentru ca CPI să ia măsuri împotriva unor oficiali americani şi israelieni, antisemitism şi susţinerea teroismului

Cod roșu de furtuni, prelungit în județul Galați. Pericol de inundații în Vaslui și Galați până joi dimineață

Alegerile Editorului

Lucrările la cel mai scump drum județean din România trebuie refăcute. Probleme pentru două specii de broască pe Transapuseana

iulie 10, 2025

DIICOT: 13 persoane au fost reținute iar 250 sunt anchetate într-un dosar de înșelătorie prin call-center-uri

iulie 10, 2025

Caz de malarie confirmat în Bucureşti

iulie 10, 2025

Ambasadorul României în SUA anunță că s-a întâlnit cu „asistentul special” al lui Trump. Care au fost subiectele discuției

iulie 10, 2025

Ministrul Muncii, Florin Manole: Recalcularea pensiilor continuă. Metoda de calcul va ține cont şi de alte venituri temporare

iulie 10, 2025

Cele mai recente știri

Italia: Companiile care fac afaceri cu Rusia ar trebui excluse din reconstrucţia Ucrainei

iulie 10, 2025

Percheziţii la sediul din Paris al partidului Rassemblement Național. Jordan Bardella, președintele formațiunii, denunţă o „hărţuire”

iulie 10, 2025

Primul tren electric nou din România, vandalizat. Ministerul Transporturilor: „Confortul depinde și de gradul de civilizație”

iulie 10, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.