„Dacă cineva se întreabă cât valorează cultura în România, răspunsul este clar: exact 0,07% din PIB”, afirmă Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, pe Facebook.
„În timp ce în spaţiul public se discută aprins despre importanţa patrimoniului naţional, realitatea arată altfel: bugetul Ministerului Culturii scade din nou! De la 1,42 miliarde lei în 2024 la 1,40 miliarde lei în 2025 – adică mai puţin cu 1,16%. Şi mai grav, raportat la PIB, alocarea pentru cultură ajunge la un trist 0,07%!”, a scris Turcan.
Potrivit acesteia, „teatrele, muzeele, operele şi toate instituţiile Ministerului Culturii vor avea bani mai puţini: -6,15% la credite bugetare şi -14,78% la credite de angajament. Cheltuielile de capital scad dramatic, cu -83%, deşi exact aici este nevoie de cele mai mari investiţii pentru instituţiile de cultură”.
De asemenea, „industria cinematografică este lovită puternic – de la 123 milioane lei în 2024, ajunge la doar 50 milioane lei, mult sub necesarul de 192 milioane de lei credite bugetare şi 273 milioane credite de angajament”, avertizează fostul ministru, care subliniază că „evenimentele culturale, proiectele deja începute şi finanţarea programelor existente riscă sa fie sever afectate”.
Potrivit Ralucăi Turcan, „în bugetul Ministerului Culturii: investiţia programelor cu finanţare rambursabilă este diminuată cu 70 milioane de lei la credite bugetare (necesar 100 milioane de lei, alocat 30 de milioane de lei) ceea ce face ca finanţarea lucrărilor de proiectare şi execuţie la: Muzeul National de Istorie al României, Teatrul Naţional Marin Sorescu – Craiova, Vila Ion C. Brătianu – Bucureşti, Muzeul Brătianu Ştefăneşti – Argeş, Teatrul Naţional şi Opera din Cluj, Muzeul Revoluţiei din Timişoara sa fie puternic afectată. Sunt în implementare trei acorduri cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea infrastructurii culturale din România, cu termene stricte, iar creditele bugetare aprobate sunt mult sub ceea ce este necesar pentru plata contractelor în derulare”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.