Un tribunal din Paris a recuperat 135 de tablouri furate, evaluate la peste 200 de milioane de euro (208 milioane de dolari), pentru familia lui Uthman Khatib. Colecţionarul privat încearcă să recupereze 1.800 de lucrări de artă avangardistă rusească, care ar fi fost sustrase dintr-un depozit german în 2019. Colecţia include piese atribuite lui Kazimir Malevich, Wassily Kandinsky, El Lissitzky şi Natalia Goncharova.

În 2023, autorităţile au confiscat alte sute de tablouri din colecţia originală din Frankfurt, Germania, unde familia Khatib a lansat o luptă legală, în martie anul trecut, împotriva presupusului hoţ, Mozes Frisch. O declaraţie de presă privind hotărârea l-a descris pe Frisch drept un „criminal ruso-israelian condamnat”. La Frankfurt, Khatib urmăreşte fie returnarea operelor furate, fie despăgubiri în valoare de 310 milioane de euro (323 milioane de dolari), potrivit artnews.com. 

Cele 135 de tablouri au fost confiscate de autorităţile franceze primăvara trecută de la ArtAnalysis, un serviciu de autentificare a operelor de artă cu sediul la Paris, după ce Khatib le-a declarat furate.

Laurette Thomas, proprietara companiei, s-a asociat cu Frisch şi cu colecţionara de artă Olivia Amar pentru a-l da în judecată pe Khatib, cerând returnarea tablourilor, precum şi daune în valoare de 29,3 milioane de euro (30,5 milioane de dolari) şi cheltuieli de judecată. Cu toate acestea, instanţa s-a pronunţat în favoarea lui Khatib.

Familia Khatib susţine că multe dintre cele 1.800 de opere de artă rămân de negăsit, bănuind că unele au fost deja scoase la licitaţie în Israel, Monaco şi Franţa. Curtea Judiciară din Paris a părut să susţină această afirmaţie, declarând: „În concluzie, domnul Uthman Khatib ar trebui să fie considerat ca având o pretenţie care decurge din proprietatea sa asupra operelor de artă, care au fost însuşite de domnul Mozes Frisch, care a început să vândă unele dintre ele”.

În timpul procedurilor judiciare de la Paris, Thomas, Frisch şi Amar au susţinut că operele de artă presupus furate le aparţineau lui Frisch şi Amar. Aceştia au prezentat 15 cereri legale, care au fost toate respinse. Instanţa a ordonat celor trei să acopere cheltuielile de judecată ale Khatibilor, deşi aceştia îşi păstrează dreptul de a face apel împotriva hotărârii.

În hotărârea sa, instanţa a subliniat că „dreptul de proprietate pretins de Amar este discutabil din cauza tăcerii sale atunci când operele au fost confiscate în timpul unei anchete penale a poliţiei germane”. În plus, Poliţia Federală Germană a prezentat un document ca probă, afirmând că, înainte de 2013, familia Amar nu deţinea operele de artă. De asemenea, a susţinut că înregistrările de provenienţă prezentate pentru colecţie au fost falsificate.

Colecţia de 1.800 de piese a fost iniţial adunată de negustorul de artă Itzhak Zarug, care administra o galerie în Wiesbaden, Germania. Înainte de presupusul furt, autorităţile au confiscat operele din cauza temerilor că ar putea fi falsuri, ca parte a unui caz juridic mai amplu în care Zarug era acuzat de conducerea unei reţele de falsificare.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version