Impozitarea progresivă este o taxă „pe ambiţie”, nu o soluţie economică, susține deputatul liberal Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook, după ce luni, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură, liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat de la tribuna Parlamentului că, dacă se adopta acest tip de impozitare, se putea evita majorarea TVA.
„Impozitarea progresivă este o taxă pe ambiţie, nu o soluţie economică. Este o capcană pentru voturi, o iluzie cu ambalaj social care nu-i ajută pe cei săraci, dar îi sperie pe cei care muncesc, investesc şi creează locuri de muncă. Rezultatul? Evaziune fiscală, stagnare economică şi investiţii relocate în ţări cu fiscalitate mai prietenoasă”, a scris Turcan, pe pagina sa de Facebook.
Ea a subliniat că „PNL este singurul partid care apără ferm cota unică”.
„Nu prin taxe mai mari construim o economie sănătoasă, ci prin redresare bugetară, reducerea risipei, îmbunătăţirea colectării şi modernizarea serviciilor publice. Cota progresivă nu aduce echitate, ci frustrare şi blocaj. E o iluzie vândută celor cu venituri mici, care în realitate loveşte exact în motorul economiei. Soluţia reală pentru cei cu venituri mici este o asistenţă socială ţintită, direcţionată către cei cu adevărat vulnerabili. Sprijin pentru cei care au nevoie, nu subvenţionarea nemuncii pentru cei care pot munci. Cota unică rămâne garanţia muncii cinstite, a dezvoltării şi a stabilităţii economice”, a transmis Raluca Turcan.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul interimar al PSD Sorin Grindeanu, a susţinut luni, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că nu mai era nevoie de creşterea TVA dacă impozitul progresiv ar fi fost acceptat.
„Fuga după recuperarea deficitului nu trebuie să transforme România într-un stat fanariot. Statul trebuie să îşi facă mai întâi curăţenie în propria ogradă, în propriile sisteme publice şi nu invers. Am propus în coaliţie, şi partenerii pot confirma acest lucru, o alternativă raţională la această creştere de taxe, o alternativă pe care toată Europa civilizată o aplică, o alternativă care a fost validată de Banca Mondială, de Comisia Europeană şi de OECD. Această alternativă simplă şi corectă este impozitul progresiv. Nu mai era nevoie de creşterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat. Cei cu venituri mici plăteau mai puţin, iar cei cu venituri mari plăteau mai mult, dar aveau posibilitatea de a-şi deduce cheltuielile cu sănătatea, educaţia copiilor sau investiţiile în propria dezvoltare. Aceasta era soluţia corectă şi echitabilă cu care puteam depăşi această criză cu costuri mult mai reduse”, a afirmat Grindeanu.
Citește și:
EXCLUSIV Tanczos Barna: „Puține tipuri de impozit ar fi putut suplini majorarea TVA. Impozitarea progresivă putea fi o soluție”
Sorin Grindeanu, convins că România va trece la impozitul progresiv. „Tot acolo se va ajunge”
Editor : B.E.