Fenomenul copiilor dispăruți ia amploare în România: în perioada 20 mai 2024 – 20 mai 2025, Poliția Română a înregistrat 9.548 de sesizări privind minori dispăruți, arată datele furnizate de Organizația „Salvați Copiii”. Dintre acestea, peste 60% reprezintă plecări voluntare din centre de plasament, cămine școlare sau locuințe sociale.
Situația este gravă și în cazul copiilor sub 5 ani, pentru care s-au înregistrat peste 100 de dispariții. Cele mai multe cazuri, însă, vizează adolescenți între 14 și 17 ani – peste 7.200 de sesizări. În prezent, 482 de cazuri sunt încă active, majoritatea în rândul adolescenților.
Disparițiile au fost raportate în special în București, Bistrița-Năsăud, Iași și Constanța, potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de „Salvați Copiii”.
De ce fug copiii? Ce spun experții
Potrivit specialiștilor, plecările sunt, de cele mai multe ori, un semnal de alarmă privind traume, abuzuri sau dezechilibru emoționale. Motivele includ abuzul în familie, neglijența, presiunea socială, bullying-ul sau căutarea autonomiei în adolescență.
„Atunci când un copil dispare de acasă, trebuie să ne uităm la cauzele din mediul lui de viață – familie, școală, anturaj – pentru a-l putea găsi cât mai repede și în siguranță și pentru a putea repara cauzele care l-au făcut să apeleze la un astfel de gest, de cele mai multe ori un semnal de alarmă pe care copilul îl trage”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.
Alexandra Tomescu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, atrage atenția că unii dintre acești copii devin victime ale abuzurilor sexuale. Prădătorii sexuali simt vulnerabilitatea copiilor și în scurt timp le câștigă încrederea, îi constrâng, iar aceștia din urmă le devin victime. Chiar dacă pedofilii sunt condamnați, copiii rămân cu traume adânci. Am instrumentat multe cazuri în care pedofilii au profitat de aceste situații. Din fericire, condamnările au fost consistente, de peste 20 de ani, însă cu toate astea, victimele rămân neconsolate și neînțelese în adevăratul sens al cuvântului și cel mai adesea se întorc în familia sau în centrul de unde au plecat, fapt ce îi predispune la repetarea situației, pe același tipar.””, a explicat ea.
Organizația derulează programe de prevenție, educație și intervenție, dedicate copiilor, părinților și profesorilor, și colaborează cu autoritățile pentru a reduce riscurile la care sunt expuși minorii. Salvați Copiii este membră a Missing Children Europe, rețea care reunește 32 de organizații din 27 de țări.
Editor : C.S.