Stelian Bujduveanu, viceprimarul PNL al Capitalei, a fost ales vineri, în ședință extraordinară, primar interimar, după demisia edilului Nicușor Dan, ales președintele României. Bujduveanu a fost susținut pentru această funcție de Nicușor Dan, deși în trecut au existat tensiuni la nivelul administrației publice locale între cei doi. Stelian Bujduveanu va fi primar interimar până la organizarea de alegeri anticipate.

Viceprimarul PSD Adrian Vigheciu exercita primul calitatea de înlocuitor de drept al edilului general, însă Nicușor Dan l-a propus pe reprezentantul PNL.

Preşedintele interimar al USR, Dominic Fritz, a declarat marţi că o majoritate de dreapta ar fi „numeric posibilă” în Consiliul General al Capitalei, construcţie din care să facă parte PNL, USR, PMP, Forţa Dreptei, dar şi alte partide mici. Dominic Fritz a menţionat că actuala majoritate din CGMB este formată din PSD, PNL şi AUR.

De asemenea, consilierul general REPER Cătălin Teniţă a anunţat pe Facebook că a avut o discuţie cu Stelian Bujduveanu despre condiţiile în care va susţine interimatul acestuia. Mai exact, grupul REPER doreşte ca în mandatul interimar să nu fie eliberate autorizaţii pentru clădiri înalte în centrul Capitalei sau pentru dezvoltări imobiliare majore „în zone cu infrastructură deficitară care pot congestiona” traficul. O altă condiţie este promovarea Planului Urbanistic General şi nu a unor Planuri Urbanistice Zonale care să „rezolve” situaţii de tipul celor amintite.

Luni, Nicuşor Dan a remarcat, într-un interviu, că edilul interimar va trebui „să se confrunte” cu restricţiile bugetare pe care Guvernul PSD le-a impus Primăriei Capitalei la începutul anului.

Cine este Stelian Bujduveanu

În vârstă de 35 de ani, Stelian Bujduveanu a intrat în politică în 2012 ca membru al Partidului Democrat Liberal, iar din 2015, odată cu fuziunea PDL – PNL, a devenit membru al PNL, potrivit site-ului personal.

În prezent, el este prim-vicepreședinte PNL, filiala București, și trezorier al partidului la nivel național.

El a început activitatea în domeniul public în 2015, când a ocupat funcția de consilier în administrația publică centrală. Un an mai târziu devenea cel mai tânăr consilier general. În 2020, a fost numit consilier al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Aici, a gestionat relația dintre Primăria Capitalei și Electrocentrale București – S.A (ELCEN).

La scurt timp, revine în CGMB și este ales viceprimar al Capitalei în 2020, funcție pe care o reînnoiește și în următorul mandat.

Stelian Bujduveanu a devenit viceprimar al Capitalei în ianuarie 2025. Reprezentant al PNL în Consiliul General, Bujduveanu s-a remarcat și în contextul unor tensiuni cu primarul general Nicușor Dan. În mai 2024, când ocupa tot funcția de viceprimar, i-au fost retrase atribuțiile executive. Justificarea a fost legată de schimbarea configurației politice din CGMB și a generat reacții critice din PNL București.

Edilul a motivat atunci că PNL a decis să formeze o altă majoritate cu PSD, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care „nu se mai potriveşte cu poziţia pe care domnul viceprimar PNL o avea”.

Declarația de avere

În declarația sa de avere, depusă la preluarea mandatului, Stelian Bujduveanu a declarat un teren intravilan în Constanța, de peste 5500 de metri pătrați, un spațiu comercial tot în Constanța, de 500 metri pătrați. Ambele cumpărate în 2008. A mai declarat și un apartament în București, de 64 metri pătrați, cumpărat în 2017.

În declarația sa de avere mai apar bijuterii și ceasuri în valoare de 30.000 de euro, dobândite în perioada 2017-2025.

Acesta are un credit din 2017, de 311.000 lei, scadent în 2047 și a primit de la Bujduveanu Gheorghe suma de 200.000 de lei.

Venitul său de la Primăria Capitalei este de 190.730 de lei. Este căsătorit, iar veniturile familiei au fost completate de alocație și indemnizația de creștere pentru copii.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version