Volumul total al activităţii de subscriere (inclusiv sucursale) s-a situat la valoarea de 16,9 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, din care 81% reprezintă prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, iar 19% sunt pentru asigurările de viaţă, arată un raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Pe piaţa asigurărilor din România 25 de societăţi sunt autorizate de ASF să desfăşoare activitate, iar 14 sucursale derulează activitate în baza dreptului de stabilire (Freedom of Establishment).
”Volumul total al activităţii de subscriere (inclusiv sucursale) s-a situat la valoarea de 16,9 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, din care 81% reprezintă prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, iar 19% sunt pentru asigurările de viaţă. Dinamica activităţii de subscriere a fost una pozitivă în primele nouă luni ale anului 2024 comparativ cu perioada similară din anul anterior, în creştere cu 11%, susţinută atât de avansul înregistrat de primele brute subscrise de societăţile autorizate de ASF (+9%), cât şi de creşterea volumului de prime brute subscrise de sucursalele care derulează activitate pe teritoriul României (+25%)”, arată raportul.
În ceea ce priveşte solvabilitatea societăţilor de asigurare autorizate şi supravegheate de ASF, ratele la nivelul pieţei asigurărilor se menţineau supraunitare la finalul lunii septembrie 2024.
Comparativ cu perioada similară a anului precedent, rata SCR a scăzut, pe fondul creşterii mai rapide a cerinţei de capital de solvabilitate (+29%) faţă de dinamica fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate (+23%). Indicatorul de lichiditate pentru activitatea de asigurări generale (2,99) a scăzut uşor comparativ cu situaţia înregistrată la finalul anului 2023 (3,14).
Valoarea activelor lichide a crescut cu 14%, iar obligaţiile pe termen scurt ale asigurătorilor s-au majorat cu 20%. În cazul activităţii de asigurări de viaţă, indicatorul a crescut. Îmbunătăţirea lichidităţii pentru activitatea de asigurări de viaţă a avut loc pe fondul creşterii activelor lichide cu 15%, în timp ce obligaţiile pe termen scurt au crescut într-un ritm mai scăzut (+13%) faţă de finalul lui 2023.
Volumul total al indemnizaţiilor brute plătite (inclusiv sucursale) s-a situat la valoarea de circa 8 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, din care 82% reprezintă indemnizaţii brute plătite pentru activitatea de asigurări generale, iar 18% sunt pentru asigurările de viaţă.
Valoarea totală a investiţiilor societăţilor de asigurare (inclusiv activele deţinute pentru unitlinked) se situa la 30,6 miliarde lei, în creştere cu 13,5% faţă de finalul anului 2023. Societăţile de asigurare din România investesc preponderent în instrumente cu venit fix, în principal în obligaţiuni guvernamentale, ce deţin o pondere de circa 66% în valoarea totală a investiţiilor la 30 septembrie 2024.
În primele nouă luni ale anului 2024, nu au intervenit schimbări semnificative în structura portofoliului investiţional faţă de finalul lui 2023. Ponderea investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale a crescut cu 3,3 puncte procentuale în totalul investiţiilor, pe fondul creşterii cu 19% a valorii investiţiilor în titluri de stat.
La finalul trimestrului III 2024, valoarea rezervelor tehnice conform regimului Solvabilitate II se situa la 21,4 miliarde lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară a anului anterior. Dinamica pozitivă a fost susţinută atât de majorarea valorii rezervelor tehnice pentru activitatea de asigurări generale (+33%), cât şi de creşterea valorii rezervelor constituite pentru asigurările de viaţă (+23%). Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 58% sunt constituite pentru activitatea de asigurări generale, iar 42% pentru activitatea de asigurări de viaţă.
Gradul de cedare în reasigurare din perspectiva primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a înregistrat o scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din anul anterior, dar şi faţă de celelalte perioade analizate.
Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurătorii români şi străini (asigurări generale şi de viaţă) a crescut cu circa 14,2%, pe fondul creşterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale: +13,8% şi asigurările de viaţă: +24,8%) faţă de perioada similară din anul precedent.
În primele nouă luni ale anului 2024, companiile de brokeraj au distribuit circa 69% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurătorii români şi străini, ponderea cea mai mare fiind deţinută în continuare de asigurările generale (82%).
Tendinţe şi vulnerabilităţi pe piaţa asigurărilor
Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB şi densitatea asigurărilor, indicatori care arată dimensiunea şi gradul de dezvoltare a pieţei asigurărilor, se află la un nivel scăzut în România comparativ cu alte state membre UE. Cu toate acestea, se observă o creştere a indicatorilor comparativ cu perioadele anterioare.
O vulnerabilitate structurală a sectorului de asigurări rămâne gradul ridicat de concentrare atât pe societăţi de asigurare ce deţin cumulat cote de piaţă semnificative în principal pe anumite segmente (RCA), cât şi pe clase de asigurare. Din analiza structurii pieţei asigurărilor din România se observă dependenţa la nivel local de segmentul asigurărilor auto, în principal de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).
Luând în calcul şi activitatea derulată de sucursale, asigurările auto (clasa A3 şi A10) deţin o pondere de 58% din volumul de prime brute subscrise pe piaţa asigurărilor din România, în uşoară scădere comparativ cu nivelul înregistrat în primele 9 luni ale anului 2023 (60%). Se observă o uşoară scădere a gradului de concentrare pentru activitatea de asigurări generale, în timp ce în cazul asigurărilor de viaţă concentrarea a crescut.
Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB, indicator calculat ca raportul dintre valoarea primelor brute subscrise (exclusiv activităţi de reasigurare şi prime brute subscrise pe teritoriul altor state) de către entităţile autorizate şi supravegheate local şi sucursale (autorizate în alte state membre UE ce au subscris în baza dreptului de stabilire, FOE – freedom of establishment) şi produsul intern brut, a înregistrat o valoare de 1,32% în 2023, în creştere faţă de anul anterior. Indicatorul este în creştere începând cu anul 2021, ca urmare a creşterii rapide a primelor brute subscrise, pe fondul majorării tarifelor RCA, în 2023 situându-se la cel mai mare nivel din 2016 în prezent.
Densitatea asigurărilor, calculată ca raportul dintre valoarea primelor brute subscrise (exclusiv activităţi de reasigurare şi prime brute subscrise pe teritoriul altor state) pe teritoriul României şi numărul de locuitori ai acesteia, este un indicator care arată cât cheltuieşte, în medie, locuitorul unei ţări pentru produse de asigurare.
În anul 2023, densitatea asigurărilor în România se afla la o valoare de 1.102 lei/locuitor, în creştere cu circa 15% comparativ cu anul precedent. Pe termen lung, tendinţa de creştere a densităţii asigurărilor s-a bazat atât pe creşterea primelor brute subscrise, cât şi pe scăderea populaţiei rezidente în perioada analizată.
Primele cinci societăţi de asigurare deţin o cotă de piaţă cumulată de 72% din perspectiva volumului de prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, în creştere comparativ cu perioada similară din anul anterior (30 septembrie 2023: 70,2%).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].