Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, în contextul adoptării de către Ucraina a unei legi care îngrădeşte independenţa organismelor anticorupţie, că instituțiile de aplicare a legii și cele anticorupție vor prezenta, în termen de două săptămâni, un plan comun de acțiune menit să consolideze sistemul de justiție. Declarația vine după ce promulgarea legii a stârnit proteste la Kiev.
Declarația președintelui ucrainean vine la o zi după criticile tot mai intense asupra unei noi legi considerate că distruge, în esență, independența a două instituții-cheie în lupta împotriva corupției: Biroul Național Anticorupție (NABU) și Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO), relatează Kyiv Independent.
Mii de ucraineni au ieșit în stradă, marți, pentru a protesta împotriva legii.
După o întâlnire la nivel înalt cu șefii principalelor instituții de aplicare a legii și anti-corupție, Zelenski a spus că liderii au convenit să elaboreze reforme coordonate pentru a recâștiga încrederea publicului și pentru a asigura responsabilitatea instituțiilor.
„Cu toții am auzit ce spune societatea”, a declarat Zelenski. „Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului – o justiție garantată și funcționarea eficientă a fiecărei instituții”.
„Am discutat despre deciziile administrative și legislative necesare pentru a consolida activitatea fiecărei instituții, pentru a rezolva contradicțiile existente și pentru a elimina amenințările”.
Zelenski a precizat că săptămâna viitoare va avea loc o sesiune de lucru detaliată, iar planul comun final va fi gata săptămâna următoare.
„Lipsite de garanții”
Apărând reforma, președintele a subliniat importanța unui sistem de justiție în care cazurile penale nu sunt blocate ani de zile și în care persoanele care acționează împotriva statului ucrainean sunt trase la răspundere.
Fiind a doua reacție publică a sa privind legea, Zelenski nu a abordat direct protestele sau criticile privind amenințarea la adresa independenței Biroului Naţional Anticorupţie (NABU)
și Parchetului Special Anticorupţie (SAPO).
La întâlnire au participat reprezentanți ai NABU, SAPO, Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției (NAZK), Biroului de Investigații de Stat (DBR), Ministerului de Interne și Parchetului General.
Într-o declarație comună emisă după întâlnire, NABU și SAPO au subliniat că modificările legislative recente „subminează semnificativ independența” instituțiilor lor.
„De acum înainte, NABU și SAPO sunt lipsite de garanțiile care le permiteau anterior să își îndeplinească eficient mandatul de combatere a corupției la nivel înalt”, se arată în declarație.
Cele două instituții au insistat că reluarea funcționării lor complete și independente va necesita „măsuri legislative clare și fără echivoc” pentru a reintroduce garanțiile eliminate de parlament.
„Statul de drept și respectarea legii rămân valori neschimbate pentru NABU și SAPO. Așteptăm aceeași abordare din partea celorlalte agenții de aplicare a legii”, au scris instituțiile.
Reacții dure
Întâlnirea are loc în contextul în care parlamentarii din opoziție și organizațiile societății civile continuă să conteste legislația semnată pe 22 iulie, care extinde semnificativ puterile procurorului general asupra NABU și SAPO — instituții concepute să funcționeze independent de influența politică.
Legea, adoptată de parlamentarii partidului lui Zelenski și semnată în aceeași zi, a declanșat proteste la nivel național și se preconizează că va fi contestată la Curtea Constituțională. Yaroslav Jeleznîak, deputat al partidului de opoziție Holos, a spus că parlamentarii au început strângerea de semnături pentru a declanșa procedura de control constituțional, care necesită cel puțin 45 de semnături.
Jeleznîak a susținut că proiectul de lege a încălcat procedurile parlamentare și amenință angajamentele Ucrainei față de Uniunea Europeană.
O altă deputată Holos, Inna Sovsun, a declarat că echipa sa a redactat deja un proiect de lege alternativ, care urmărește abrogarea noii legi și restabilirea independenței instituționale a agențiilor anticorupție.
Criticii susțin că noul cadru legislativ reclasifică NABU și SAPO drept instituții obișnuite de aplicare a legii, oferind procurorului general autoritatea de a interveni în anchete, de a emite dispoziții procedurale și de a bloca dosare de corupție.
Editor : C.S.