Rebelii M23 din estul Republicii Democratice Congo se apropie de un al doilea oraș important, Bukavu, în timp ce își continuă înaintarea. Progresul vine în ciuda apelurilor internaționale pentru încetarea focului și reluarea discuțiilor de pace. Sute de mii de oameni au fost forțați să-și lase în urmă casele în ultimele săptămâni, ca urmare a ofensivei rebelilor, informează BBC.
Luna trecută, M23 condus de tutsi, care este susținut de vecina Rwanda, a capturat Goma, principalul oraș din estul bogat în minerale. Guvernul congolez acuză Rwanda că a semănat haos în regiune pentru a beneficia de resursele sale, o afirmație pe care Rwanda a negat-o. M23 a capturat pentru scurt timp Goma și într-un conflict anterior din 2012, dar cucerirea Bukavu, care este capitala provinciei Kivu de Sud, ar reprezenta o nouă fază în istoria recentă turbulentă a regiunii.
Orașul, care se învecinează cu Rwanda, se află pe vârful sudic al lacului Kivu și este un important punct de tranzit pentru comerțul local cu minerale. Vineri, luptătorii rebeli au intrat pe aeroport la aproximativ 30 km nord de Bukavu, în timp ce armata congoleză și o miliție aliată cu aceasta s-au retras fără a opune prea multă rezistență. Dar au avut loc confruntări grele la periferia orașului Bukavu, a declarat pentru BBC adjunctul guvernatorului din Kivu de Sud, Jean Elekano. Rezidenții au spus că autoritățile i-au sfătuit să rămână în casă.
Vorbind la Conferința de securitate de la München, președintele RD Congo, Félix Tshisekedi, a cerut sancționarea Rwandei, acuzând-o că are „ambiții expansioniste”, transmite agenția de presă AFP. „Nu vom mai suporta ca resursele noastre strategice să fie jefuite în beneficiul intereselor străine sub privirea complice a celor care se hrănesc cu haos”, a spus el.
Pe lângă faptul că este acuzată că îi susține pe rebeli, lucru pe care Rwanda l-a negat, sespeculează că țara are propriile trupe în estul RD Congo. Președintele ruandez Paul Kagame a spus că prioritatea țării sale este securitatea și că Rwanda este în pericol din cauza rebelilor hutu din RD Congo și a respins orice amenințare cu sancțiuni.
Vestea avansului ofensivei vine în momentul în care șefii de stat ai continentului urmează să se întâlnească sâmbătă la un summit al Uniunii Africane (UA) în Etiopia. Şeful comisiei UA, Moussa Faki Mahamat, a spus că o încetare a focului „trebuie respectată”, adăugând că „campaniile militare nu vor rezolva aceste probleme. Există astăzi o mobilizare generală a Africii pe această problemă şi sper că vom putea impune această încetare a focului”.
Aproape 300 de mercenari români s-au predat în Congo, unde susțineau armata în lupta cu o grupare rebelă. Aceștia au fost aduși în România la începutul lunii februarie. Pentru ei a fost negociat un culoar de trecere în siguranță în Rwanda, de unde au fost preluați de autorități.
Citește și Mărturia soției unui mercenar român întors acasă din Congo. „Le-a fost teamă să nu fie luați prizonieri”
Editor : M.I.