Facţiuni rebele s-ar afla de acum la 20 km de capitala siriană Damasc, după ce au preluat controlul asupra provinciei Deraa, în sudul Siriei, au indicat sâmbătă un comandant rebel şi o organizaţie neguvernamentală, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Rami Abdel Rahmane, director al Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), a declarat că luptători rebeli locali controlează de acum întreaga provincie Deraa. „Suntem de acum la cel puţin 20 km de intrarea sudică în capitala Damasc”, a indicat la rândul său Hassan Abdel Ghani, un comandant rebel.

Forţele guvernamentale se retrag din localităţi situate la 10 km de Damasc.

Cel puţin şapte civili au fost ucişi sâmbătă în bombardamente ruseşti şi siriene în apropiere de Homs, al treilea oraş ca mărime din Siria, pe care rebelii încearcă să-l cucerească după ofensiva lor fulgerătoare lansată din nordul ţării.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a trimis 2.000 de combatanţi ca întărire în oraşul Al-Qusayr, una dintre fortăreţele sale în Siria în apropiere de frontiera cu Libanul, pentru a-l apăra în cazul unui atac din partea rebelilor, a indicat sâmbătă o sursă apropiată grupării libaneze proiraniene.

Hezbollah, care a luptat alături de guvernul sirian în trecut, „nu a luat parte” la confruntările actuale cu rebelii, conform sursei citate.

Coaliţia rebelilor, condusă de islamişti radicali, a preluat deja controlul asupra a două oraşe principale siriene, Alep, în nord, şi Hama, în centru. Rebelii se aflau sâmbătă la porţile oraşului Homs (centru).

Hezbollah a trimis 150 de consilieri militari pentru a ajuta armata siriană să apere acest oraş în caz de lupte. Armata siriană s-a retras din Hama şi Alep.

În acelaşi timp, trupele siriene s-au retras de pe poziţiile lor din provincia Quneitra, situată la marginea platoului Golan, anexat de Israel, a anunţat sâmbătă OSDO.

„Forţele regimului au evacuat poziţiile militare şi de securitate, în timp ce funcţionarii şi-au părăsit posturile în provincia Quneitra”, a declarat pentru AFP şeful OSDO.

Aeroportul internaţional din Damasc funcţionează „în mod normal”, în timp ce rebelii au anunţat că se apropie de capitala ţării, transmite EFE, citând agenţia oficială siriană de presă SANA.

A renunțat deja Iranul la Assad?

Ministerul de Externe iranian a dezminţit informaţiile potrivit cărora şi-ar retrage personalul din Siria pe fondul escaladării actuale a războiului civil în această ţară.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Esmaeil Baghaei, a declarat că ambasada Iranului din Damasc rămâne operaţională şi îşi continuă activităţile în mod obişnuit.

Publicaţia americană New York Times relatase anterior că diplomaţi şi consilieri militari iranieni părăsesc Siria, unii luând avionul spre Teheran, iar alţii călătorind pe uscat spre Liban, Irak sau oraşul-port sirian Latakia.

Războiul civil sirian, care durează din 2011, a reizbucnit la sfârşitul lunii noiembrie, când o alianţă rebelă condusă de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham a lansat o ofensivă surpriză în nord-vestul Siriei, în încercarea de a răsturna guvernul sirian, susţinut de Iran şi Rusia.

Baghaei a declarat săptămâna trecută că diplomaţii şi militarii iranieni vor rămâne în Siria şi îl vor sprijini pe preşedintele Bashar al-Assad până la capăt.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al diplomaţiei iraniene au fost primite cu scepticism la Teheran, unde unii observatori presupun că evacuarea diplomaţilor a fost deja finalizată.

De asemenea, pe reţelele de socializare circulă speculaţii potrivit cărora Iranul ar fi renunţat deja la Al-Assad. Compania de stat de radio şi televiziune din Iran, IRIB, considerată purtătoare de cuvânt a guvernului de la Teheran, nu se mai referă la rebelii islamişti din Siria ca „terorişti”, numindu-i în schimb „grupuri de rezistenţă armată”.

Unii observatori consideră că acesta ar fi un prim semn că Iranul vede răsturnarea lui Bashar al-Assad ca fiind posibilă şi acum încearcă să intre în contact cu rebelii.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version