Când Ursula von der Leyen a dezvăluit echipa aleasă de ea pentru viitoarea Comisie Europeană, ea i-a redus la tăcere și pe cei care se îndoiau de cine este cu adevărat la putere la Bruxelles, scrie Politico. În timp ce îi prezenta pe cei 26 de comisari și rolurile pe care aceștia le vor juca, un lucru crucial a devenit cât se poate de clar: von der Leyen va deține controlul total asupra politicilor Uniunii Europene.

În doar câteva minute, von der Leyen a introdus un rol mare cu puține responsabilități pentru una dintre cele mai puternice țări din UE, și-a susținut aliații și a diluat mai multe portofolii puternice care le vor reveni acum mai multor persoane. Preluarea controlului a fost completă.

„Ea va avea un control și mai mare asupra tuturor lucrurilor”, a spus un oficial UE. „Cine credea că ar fi posibil așa ceva?”

Von der Leyen a înlăturat toate vocile critice la adresa ei din primul mandat de președintă a Comisiei Europene. Personalități importante, precum Thierry Breton al Franței și Frans Timmermans al Olandei au dispărut.

În timpul primului ei mandat, în care a avut de-a face cu o pandemie globală și un război la porțile Europei, von der Leyen a devenit cunoscută pentru deciziile pe care le lua fără a se consulta cu nimeni și pentru că își asuma mai multe responsabilități decât îi reveneau rolului ei, lăsând alți lideri UE în afara procesului de luare a deciziilor.

Așa a ajuns von der Leyen să fie poreclită Regina Ursula de la Bruxelles.

În dimineața în care von der Leyen și-a anunțat echipa pentru al doilea mandat, ea a refuzat să dezvăluie alegerile pe care le-a făcut în Parlamentul European – partenerii ei în procesul de aprobare a comisarilor.

În schimb, von der Leyen a părăsit o întâlnire cu liderii Parlamentului și a ținut imediat o conferință de presă în care a dezvăluit public toate detaliile.

„Oricine credea că ea și-ar fi schimbat stilul, dorința de a păstra un control strict, a fost cel puțin naiv”, a spus un diplomat UE.

Candidata puțin cunoscută din România, Roxana Mînzatu, va fi vicepreședintă a Comisiei Europene, primind portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire.

Von der Leyen l-a păcălit și pe Emmanuel Macron: după ce i-a promis că Franța va câștiga un rol și mai puternic decât cel al lui Breton, de care președinta CE voia să scape, mai puțin experimentatul Stéphane Séjourné a primit până la urmă un job mai slab decât cel pe care îl avea Breton.

Macron „a înlocuit pe cineva care îndrăznea să i se opună lui von der Leyen cu cineva cu o personalitate mult mai slabă”, a spus un alt diplomat UE.

Ascensiunea lui von der Leyen nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Lideri UE care erau cândva foarte puternici au acum o poziție mult mai slabă, lăsând în urma lor un gol pe care președinta CE îl poate umple.

Macron a suferit o înfrângere majoră în alegerile europene din iunie în fața extremei drepte, întâmpinând și mai multe dificultăți apoi în alegerile parlamentare din Franța.

Cancelarul german Olaf Scholz este îngrijorat pentru propriul său viitor, în timp ce premierul polonez Donald Tusk rămâne foarte preocupat de politicile interne.

„Nu trebuie să o înveți pe von der Leyen cum să joace jocul pentru putere”, a spus un diplomat UE. „Ea a văzut un gol lăsat de capitalele europene și a sărit pe el.”

Von der Leyen a avut noroc și pentru că liderii UE l-au ales pe fostul prim-ministru portughez Antonio Costa la conducerea Consiliului European. Cu toate că este o persoană foarte respectată, sunt mici șase ca el să i se opună lui von der Leyen sau să intre în conflict cu președinta Comisiei, așa cum o făcea Charles Michel.

Totuși, von der Leyen nu va putea să conducă Europa de una singură pentru următorii cinci ani. Ea are nevoie de Parlamentul European care să aprobe echipa aleasă de ea și trebuie să îi atragă de partea ei pe liderii europeni și ambasadorii lor de la Bruxelles pentru a se asigura că își poate impune planurile pentru viitorul Europei – și ca aceștia să fie dispuși să finanțeze inițiativele „împărătesei Europei”.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version