Operatorul de reţea electrică din Spania a negat miercuri că dependenţa de energia solară ar fi de vină pentru cea mai gravă pană de curent din ţară, în timp ce prim-ministrul Pedro Sanchez este supus unei presiuni tot mai mari pentru a explica ce a mers prost, relatează Reuters.

În timp ce viaţa a revenit la normal după o pană de curent care a oprit trenurile, a închis aeroporturile şi a blocat oamenii în lifturi, adversarii lui Sanchez au arătat cu degetul investiţiile insuficiente într-un sistem care se bazează din ce în ce mai mult pe energia solară şi eoliană intermitentă.

Sanchez a anunţat o anchetă guvernamentală şi a declarat că încearcă să obţină răspunsuri de la companiile energetice private care alimentează reţeaua cu energie electrică. De asemenea, el a declarat că nu exclude un atac cibernetic, deşi acest lucru a fost respins de operatorul de reţea deţinut parţial de stat REE.

Acest nou scandal intervine în timp ce autorităţile spaniole încă se confruntă cu consecinţele politice ale inundaţiilor mortale de anul trecut din estul şi sudul ţării, care au provocat moartea a peste 220 de persoane.

REE, care este condus de fostul ministru socialist Beatriz Corredor, a restrâns sursa penei de curent la două incidente separate de pierdere a producţiei în substaţii din sud-vestul Spaniei, dar spune că încă nu a identificat locaţia exactă a acestora şi că este prea devreme pentru a explica ce le-a cauzat.

Într-un interviu acordat postului de radio Cadena SER, Corredor a declarat miercuri că este greşit să se dea vina pentru întrerupere pe ponderea ridicată a energiei regenerabile în Spania. „Aceste tehnologii sunt deja stabile şi au sisteme care le permit să funcţioneze ca un sistem de generare convenţional, fără nicio problemă de siguranţă”, a spus ea, adăugând că nu ia în considerare demisia.

Chiar înainte de prăbuşirea sistemului, energia solară reprezenta 53% din producţia de electricitate, energia eoliană aproape 11%, iar energia nucleară şi gazele 15%, potrivit datelor REE.

Ponderea energiilor regenerabile ca sursă de producţie de energie electrică în Spania a crescut la 56% în 2024, de la 43% cu un deceniu înainte, potrivit REE. Spania ţinteşte 81% până în 2030.

Ministrul energiei, Sara Aagesen, a declarat că guvernul a acordat companiilor de electricitate un termen până miercuri seara pentru a furniza date pentru „fiecare milisecundă din cele cinci secunde” în care sistemul a înregistrat luni o pierdere uriaşă de producţie, declanşând deconectarea de restul Europei.

Una dintre problemele de luni a fost că nu a existat suficientă energie stabilă de rezervă, cum ar fi gazul şi energia nucleară, pentru a face faţă scăderii bruşte a producţiei de energie, a declarat o sursă din industrie. „Problema nu a fost atât de mult intrarea masivă a energiilor regenerabile, cât mai degrabă lipsa de generare sincronă”, a declarat sursa.

„FUNCŢIONARE DEFECTUOASĂ”

Opozanţii politici au afirmat că lui Sanchez îi ia prea mult timp să explice pana de curent şi au sugerat că acoperă deficienţele de la REE.

„Deoarece REE a exclus posibilitatea unui atac cibernetic, nu putem decât să indicăm funcţionarea defectuoasă a REE, care are investiţii de stat şi, prin urmare, liderii săi sunt numiţi de guvern”, a declarat Miguel Tellado, un purtător de cuvânt parlamentar al Partidului Popular conservator, de opoziţie, într-un interviu acordat RTVE.

El a cerut ca parlamentul spaniol să efectueze o anchetă independentă, mai degrabă decât ancheta guvernamentală anunţată de Sanchez.

REE însăşi a avertizat în mai 2024 cu privire la riscurile unei întreruperi majore. Sursele regenerabile sunt răspândite pe întreg teritoriul ţării şi sunt conectate la substaţii care nu au fost concepute pentru a gestiona volume mari de producţie, se arată într-un raport.

Pentru a rezista oscilaţiilor bruşte de frecvenţă, reţeaua trebuie să investească în relee de deconectare a sarcinii, care să acţioneze ca amortizoare în cazul unei scăderi bruşte a producţiei, a explicat REE.

Guvernul spaniol a declarat că a solicitat companiilor energetice private „colaborare şi transparenţă maximă” pentru a ajuta la identificarea cauzei întreruperii.

Ignacio Sanchez Galan, preşedintele executiv al celei mai mari companii energetice spaniole, Iberdrola, a declarat că operaţiunile companiei nu au fost de vină şi că REE este cea care trebuie să clarifice motivele penei de curent.

Întreruperea ar fi putut fi cauzată de o lipsă de aprovizionare din surse stabile, cum ar fi gazul, energia nucleară sau hidroenergia în ziua respectivă şi de un exces de surse instabile, cum ar fi soarele şi vântul, care a provocat o disparitate atunci când a existat o scădere a cererii, a declarat pentru TVE Jorge Sanz, fost preşedinte al Comisiei de experţi privind scenariile tranziţiei energetice. Acest lucru a provocat deconectarea reţelelor de transport ca măsură de precauţie şi a declanşat o prăbuşire a reţelei, a explicat el.

Guvernul se aşteaptă la investiţii publice şi private de aproximativ 52 de miliarde de euro până în 2030 pentru modernizarea reţelei electrice, astfel încât aceasta să poată face faţă creşterii cererii din partea centrelor de date şi a vehiculelor electrice.  Jordi Sevilla, preşedinte REE până în 2020, a scris într-un articol de opinie în ziarul Cinco Dias că guvernul se mişcă prea repede pentru a dezafecta centralele nucleare care pot furniza o producţie stabilă pentru a compensa vârful şi căderile de energie regenerabilă intermitentă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version