Cele peste 6 milioane de voturi care i-au adus victoria lui Nicușor Dan la alegerile de duminică au fost oficializate de Biroul Electoral Central. Mai este un singur pas până când președinte ales va ajunge la Cotroceni cu drepturi depline: Curtea Constituțională trebuie să valideze rezultatul votului.
Biroul Electoral Central a anunţat, marţi, rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, conform căruia Nicuşor Dan a obţinut 6.168.642 de voturi valabil exprimate, iar George Simion – 5.339.053 de voturi valabil exprimate.
Astfel, Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale obținând 53,6% din voturi în fața contracandidatului său George Simion, care a obținut 46,4%.
Potrivit datelor BEC, s-au prezentat la urne 11.641.999 de alegători, fiind înregistrate 11.507.695 de voturi valabil exprimate.
După validarea oficială a rezultatelor de către Curtea Constituțională, președintele ales va fi nevoit să renunțe la funcția de primar general al Municipiului București, în conformitate cu dispozițiile legale care interzic exercitarea simultană a celor două mandate. Dan trebuie să-și prezinte demisia atât în fața Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cât și în fața Prefecturii Capitalei.
După ce aceste instituții primesc demisia, prefectul are la dispoziție 10 zile pentru a constata oficial vacantarea funcției și pentru a emite ordinul care declanșează oficial alegerile parțiale.
Depunerea jurământului de către noul preşedinte va fi făcută în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentlului.
Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, „în termen de 24 de ore de la validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României de către Curtea Constituţională, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă deputaţii şi senatorii în şedinţă comună, pentru depunerea jurământului de către candidatul a cărui alegere a fost validată. (art. 72). Şedinţa comună este prezidată de preşedinţii Camerelor Parlamentului”, scrie Agerpres.
În cel mult 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, președintele ales trebuie să depună în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, conform Articolului 82 din Constituţie, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.
Editor : M.B.