Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Hong Kong-ul emite cel mai înalt cod de furtună, în timp ce taifunul Wipha se apropie; Peste 200 de zboruri anulate

iulie 20, 2025

Ucraina a repatriat 43 de cetățeni ucraineni deportați de Rusia ținuți în condiții deplorabile și blocați la granița cu Georgia

iulie 20, 2025

Sfântul Ilie 2025: Cele mai importante tradiții creștine respectate pe 20 iulie. Fructul pe care nu este indicat să îl consumi

iulie 20, 2025

Gaza: Apărarea civilă anunţă moartea a 39 de palestinieni în apropierea centrelor de ajutor

iulie 20, 2025

„O zonă în afara legii”. Circa 100 de persoane au atacat cu mortiere mașini în orașul francez Limoges, în ciocniri violente cu poliția

iulie 20, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » România la CEDO: despăgubiri de zeci de milioane de euro stabilite în deciziile date de instanța europeană în 2025
Justiție

România la CEDO: despăgubiri de zeci de milioane de euro stabilite în deciziile date de instanța europeană în 2025

By Sala de Presăiulie 20, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis în prima jumătate a acestui an, în mai multe procese, ca România să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro. Cea mai mare parte din această sumă provine dintr-o cauză legată de proprietățile naționalizate în perioada comunismului.

În primele luni ale anului 2025, CEDO a comunicat public concluziile în cazul a șase procese de pe rolul instanței europene în care era vizată România.

Ce vizau procesele câștigate de România

În trei dintre aceste procese CEDO a dat câștig de cauză României. Cel mai cunoscut în acest sens este cel prin care Călin Georgescu a contestat decizia Curții Constituționale a României de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024. Detalii, aici.

Un alt proces câștigat de România la CEDO a fost cel intentat de trei judecătoare condamnate la închisoare în 2017-2018 pentru abuz în serviciu (fiind acuzate de DNA că au falsificat o hotărâre prin care au anulat condamnarea la 7 ani de închisoare a unui om de afaceri).

Acestea au reclamat, potrivit CEDO, „lipsa de claritate și de previzibilitate a dispozițiilor legale care incriminau abuzul în serviciu, indicând că nu puteau prevedea că pronunțarea unei hotărâri judecătorești (…) ar putea constituti elementul material al acestei infracțiuni”.

Al treilea proces, intentat de o afaceristă condamnată pentru delapidare și spălare de bani, a fost respins din start pentru că nu a respectat termenul de șase luni prin care trebuia să notifice CEDO cu privire la dreptul de apărare. 

  • În această situație, afacerista a atacat decizia definitivă de condamnare printr-un recurs în casație, la Înalta Curte de Casație și Justiție, și a așteptat decizia ÎCCJ pentru a merge mai departe la CEDO. 
  • CEDO, însă, a stabilit că recursul în casație „nu este o cale de recurs de epuizat” înainte de a sesiza instanța europeană și că afacerista trebuia să sesizeze Curtea în termen de șase luni de la decizia definitivă de condamnare. 

CEDO a stabilit despăgubiri de zeci de milioane de euro într-un singur proces

La începutul anului, CEDO a stabilit definitiv despăgubirile pe care statul român trebuie să le plătească într-un proces în care peste 50 de cetățeni au reclamant că România nu a restituit mai multe proprietăți naționalizate în perioada regimului comunist (Văleanu și alții împotriva României), deși existau hotărâri judecătorești definitive care le dădeau acest drept. 

„Cauza privește neexecutarea prelungită a hotărârilor judecătorești pronunțate în favoarea reclamanților și la lipsa unei căi de atac efective, la anularea titlurilor reclamanților din cauza incapacității statului de a pune în aplicare în mod corect legea aplicabilă, fără nicio despăgubire, precum și la faptul că autoritățile nu s-au asigurat ca despăgubirile acordate sǎ fi fost corelate în mod rezonabil cu valoarea actuală a proprietății”, potrivit CEDO.

CEDO a decis încă din anul 2022 să le dea câștig de cauză celor peste 50 de români, însă a mai dat timp Guvernului să ajungă la înțelegeri amiabile cu aceștia.

La începutul anului 2025, CEDO a stabilit că nu s-a ajuns la nicio înțelegere între reclamanți și stat, astfel că a obligat România să le plătească acestora în jur de 68 de milioane de euro în decurs de trei luni sau să le restituie proprietățile în decurs de un an.

Cea mai mare despăgubire în acest proces era stabilită la 61 de milioane de euro, pentru 17.000 de hectare de pădure din Borșa, Maramureș, ce ar urma să fie acordată Asociației Composesoratul Borșa.

1.700 de euro pentru un polițist condamnat pentru trafic de influență

CEDO a mai dat în primele luni din 2025 câștig de cauză unui ofițer de poliție care a fost condamnat în 2016 pentru trafic de influență, stabilind că statul român i-a încălcat dreptul la un proces echitabil. 

Instanța europeană a stabilit că acesta trebuie să primească despăgubiri de 1.750 de euro drept cheltuieli de judecată pentru că „o constatare a încălcării Convenției constituie o reparație echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamant”.

„Cauza privește echitatea unei proceduri penale pentru trafic de influență îndreptate împotriva reclamantului, ofițer de politie, care a fost condamnat de către curtea de apel în ultimă instanță după achitarea sa în primă instanță, în condițiile în care unul dintre cei doi judecători din completul de judecată care l-a condamnat nu a audiat în mod direct martorii relevanți”, potrivit CEDO.

16.000 de euro pentru dreptul la liberă exprimare

La începutul anului 2025, România a pierdut un alt caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cazul vizează un scandal izbucnit în 2016 la Opera din București și care a fost dezbătut pe rețelele de socializare.

Cel care a reclamat România la CEDO scria articole despre acest scandal pe pagina lui personală de Facebook și pe blogul acestuia. Au fost vizate, însă, comentariile de la postări sau articole.

Concret, un dirijor și o soprană i-au cerut acestuia în instanță să șteargă comentariile defăimătoare la adresa lor și să le plătească daune pentru prejudiciul de imagine adus de comentarii, dar și de postările acestuia.

Instanța l-a obligat pe acesta să le plătească dirijorului și sopranei daune în valoare de 20.000 de lei, în anul 2017, care au fost reduse la 12.000 de lei prin decizia instanței de apel în anul 2019. În paralel, acesta a fost obligat să nu mai posteze conținut defăimător la adresa celor doi angajați ai operei.

CEDO a stabilit, însă, că decizia instanțelor naționale s-a bazat pe argumente care nu au fost suficient clarificate și detaliate în așa fel încât să nu îi constrângă dreptul la liberă exprimare a celui care a reclamat cauza.

În același timp, instanța europeană a stabilit că statul român trebuie să-i plătească daune de 16.805 euro.

Editor : M.G.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Judecătoria din România desființată după 15 ani de încercări. Zeci de mii de lei pe an pentru un sediu care trebuia demolat din 2007

Nicuşor Dan atacă la CCR o altă lege iniţiată de deputatul Silviu Vexler, referitoare la regimul cultelor

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

Elena Udrea, despre problemele penale ale lui Florian Coldea: Ce faci altora ţi se întoarce ţie

Elena Udrea află astăzi daca va fi eliberată. Tribunalul Prahova judecă contestația DNA la decizia de liberare condiționată

Cât de mari sunt salariile judecătorilor din România comparativ cu cele din alte țări UE. Date prezentate de CSM

Încă o lună de arest pentru mercenarii lui Horațiu Potra. Liderul grupării este de negăsit

Video Predoiu: Suspectul crimei din Mureș a scăpat de Poliție pentru că a fost ajutat inclusiv de victimă

Exclusiv Ministrul Radu Marinescu, despre extrădarea „fugarilor”: „În 99% dintre situații, avem succes”. Anunț despre Potra și Paul al României

Alegerile Editorului

Ucraina a repatriat 43 de cetățeni ucraineni deportați de Rusia ținuți în condiții deplorabile și blocați la granița cu Georgia

iulie 20, 2025

Sfântul Ilie 2025: Cele mai importante tradiții creștine respectate pe 20 iulie. Fructul pe care nu este indicat să îl consumi

iulie 20, 2025

Gaza: Apărarea civilă anunţă moartea a 39 de palestinieni în apropierea centrelor de ajutor

iulie 20, 2025

„O zonă în afara legii”. Circa 100 de persoane au atacat cu mortiere mașini în orașul francez Limoges, în ciocniri violente cu poliția

iulie 20, 2025

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene 2025: Evenimente organizate în București. Trafic rutier restricționat în Capitală

iulie 20, 2025

Cele mai recente știri

Companii americane vor elabora un plan energetic pentru Siria după ridicarea sancţiunilor de către Trump

iulie 20, 2025

Video Tragedie în Vietnam: Cel puţin 34 de persoane au murit după ce o ambarcaţiune turistică s-a răsturnat în Golful Ha Long

iulie 20, 2025

Cum se calculează indemnizația de concediu pentru creșterea copilului după plata CASS. Se reține la sursă contribuția de 10%

iulie 20, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.