Paradox românesc. Suntem sus în top la producția de vin, dar codași la export. Țara noastră a importat anul trecut de 4 ori mai mult vin decât a trimis peste hotare, arată cele mai recente date. Problema, spun cei din domeniu, este lipsa unei strategii de promovare.

Dumitrița Ungureanu, jurnalist Digi24: România este în primii 20 de producători mondiali în ceea ce privește cantitatea de vin. Cu toate acestea, țara noastră a importat anul trecut de 4 ori mai mult vin decât a exportat. Mai exact, peste 120 de mii de tone de vin, în valoare de aproape 270 de milioane de euro, au intrat anul trecut în țara noastră.

Cele mai multe sticle îmbuteliate au fost aduse din Franța, Ungaria și Italia. Franța, care este de fapt și cel mai mare producător de vin din Europa.

Cifrele ne arată însă că vinul românesc este în mare parte necunoscut peste hotare. Aproximativ 5 % din ce producem reușim să exportăm. Mai exact, țara noastră a reușit anul trecut să ducă peste hotare puțin peste 34 de mii de tone din licoarea lui Bachus. Iar suma obținută este de 72,5 milioane de euro.

Și când vorbim de aceste cifre nu putem să nu privim la o aruncătură de băț de România: peste Prut, în Moldova. O țară mult mai mică, cu mai puține hectare de vie, dar care a știut să-și pună în valoare producția de vin, iar datele arată că reușește să exporte o cantitate de aproape 4 ori mai mare decât noi din această băutură alcoolică. Și asta pentru că țara vecină are un plan de promovare bine pus la punct de mai bine de 15 ani, spun cei din domeniu, lucru care nouă ne lipsește.

Vinul românesc, deși este apreciat la concursurile internaționale nu este la fel de cunoscut pentru cei de peste hotare, iar asta se vede din cifrele de export, care sunt tot mai mici, de la un an la altul.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version