Cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din România, teoriile conspirației intră în dezbaterea electorală. Naționalist, antivaccinare, iredentist, cu declarații antisemite la activ, nostalgic după Nicolae Ceaușescu și mai ales fan al lui Donald Trump, candidatul de extremă dreapta George Simion alimentează sfera conspiraționistă deja bine înrădăcinată în România, notează France Info, care prezintă, în cadrul celui de-al 89-lea episod al seriei „Complorama”, un peisaj al României aflate în prag de alegeri prezidențiale.

„Cred că i-am distrus complet pe globaliști aici, în România, am câștigat”, a declarat George Simion pe 5 mai, la microfonul lui Steve Bannon, în podcastul său WarRoom, binecunoscut pentru înclinațiile sale conspiraționiste.

La finalul primului tur al alegerilor prezidențiale, candidatul român de extremă dreapta a obținut peste 40% dintre voturi. Duminică, el se va confrunta cu actualul primar al Bucureștiului, centristul și proeuropeanul Nicușor Dan. Doi candidați care sunt total opuși, comentează France Info, al cărui podcast poate fi ascultat AICI.

În timp ce COVID-9 ar fi o „dictatură sanitară”, Moldova ar fi o țară „artificială”. Naționalistul George Simion este pasionat de teoriile conspiraționiste, consideră France Info.

„Pe lângă faptul că este el însuși un fan absolut al lui Donald Trump, îl vedem mai ales în compania fanilor radicali și conspiraționiști ai lui Trump”, observă realizatorul Tristan Mendès France. Intervenția sa la microfonul fostului consilier al Casei Albe, Steve Bannon, nu este singura sa apariție în cercul apropiat al președintelui american.

„Aceste intervenții mediatice se înscriu într-o strategie de apropiere între mișcările populiste americane și europene prin intermediul complosferei”, crede Tristan Mendes France.

De la Georgescu la Simion, o continuitate conspiraționistă

Pline de răsturnări de situație, alegerile din România au lăsat câmp liber complosferei. Înainte de candidatura lui George Simion, un prim tur de scrutin a avut loc pe 24 noiembrie 2024, aducându-l pe Călin Georgescu, „mesia TikTok”, în fruntea voturilor.

„Este o persoană care nu crede în încălzirea globală, este și un covidosceptic. El crede că alimentele conțin cipuri nanotehnologice care servesc la conectarea corpului uman la computere. Este convins că ONU ar avea un proiect de depopulare mondială”, explică un alt realizator, Rudy Reichstadt.

Dar pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat votul în urma unui raport al serviciilor secrete românești care dovedea implicarea Rusiei în influențarea alegătorilor. O decizie care a dat temporar peste cap situația, înainte ca George Simion să preia conducerea în cursa electorală. 

Această situație fără precedent ridică semne de întrebare. Pe de o parte, „o narațiune conspiraționistă semnificativă care strigă la «negarea democrației»  din partea unor oameni care, trebuie totuși subliniat, sunt orice altceva decât democrați”, analizează Rudy Reichstadt.

Pe de altă parte, „asta spune ceva despre amploarea ingerințelor rusești și despre problema platformelor precum TikTok. Mai ales într-un context în care extrema dreaptă românească se bucură de toată simpatia Casei Albe”, continuă el. 

O țară permeabilă la teoriile conspirației

Un sondaj realizat de GLOBSEC în 2022 a clasat România printre cele trei țări din Uniunea Europeană în care populația este cea mai înclinată să creadă în teoriile conspirației, 39% dintre persoanele chestionate aderând la narațiuni de dezinformare sau conspiraționiste.

O constatare deosebit de flagrantă în perioada Covid-19.

Potrivit unui alt studiu publicat în 2022 în revista științifică Vaccines, care a analizat motivele refuzului vaccinării în România în 2021, aproximativ 33% dintre respondenți considerau că medicii erau plătiți pentru a administra un vaccin destinat reducerii populației mondiale. 

Într-un discurs ținut în Senatul României, la 8 februarie 2023, europarlamentara Diana Șoșoacă a afirmat existența unei „adevărate campanii de exterminare în masă”, în special „prin intermediul unor pretinse pandemii și al necesității iminente de a administra vaccinuri netestate care ucid”.

În ajunul alegerilor prezidențiale, România rămâne în mare măsură permeabilă la teoriile conspiraționiste.

„Dacă George Simion pierde, nu există nicio îndoială că va alimenta conspiraționismul electoral, iar dacă câștigă, va încerca să-și consolideze mandatul atacând instituțiile democratice”, concluzionează Tristan Mendès France.

„România, conspirația în perioada alegerilor” este al 89-lea episod din Complorama cu Rudy Reichstadt, directorul Conspiracy Watch, și Tristan Mendès France, conferențiar asociat la Universitatea Paris-Cité, specialist în culturi digitale și membru al Observatorului conspiraționismului. Un podcast disponibil pe site-ul franceinfo, aplicația Radio France și pe mai multe alte platforme, precum Apple podcasts, Podcast Addict, Spotify, sau Deezer.

Editor : M.C

Share.
Exit mobile version