Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunțat că a discutat, la Bruxelles, cu omoloaga sa din Franța să amâne cu cel puțin doi ani aplicarea acordului de liber schimb între UE și blocul Mercosur din America Latină, „pentru a permite statelor membre să realizeze o analiză detaliată a efectelor asupra fermierilor și asupra siguranței alimentare”. Ministra franceză Annie Genevard a propus inițierea unei declarații comune de opoziție față de forma actuală a acestui acord, demers căruia i se vor alătura alte state membre precum Italia, Austria, Polonia și Ungaria.
„La Bruxelles, am răspuns invitației doamnei Annie Genevard, ministrul francez al Agriculturii și Securității Alimentare pentru a discuta două teme de maximă importanță pentru fermieri: acordul de liber schimb UE–Mercosur și viitorul Politicii Agricole Comune. Am propus o prorogare de cel puțin doi ani a aplicării Acordului UE-Mercosur, pentru a permite statelor membre să realizeze o analiză detaliată a efectelor asupra fermierilor și asupra siguranței alimentare”, a scris Florin Barbu, luni pe Facebook.
„Așa cum am transmis încă de la începutul acestui an, România nu poate fi de acord cu acest acord care le-ar crea mari dificultăți fermierilor noștri”, a continuat ministrul Agriculturii.
„La rândul său, ministrul francez Annie Genevard a propus inițierea unei declarații comune de opoziție față de forma actuală a acordului, care să reflecte preocupările legitime ale fermierilor europeni. Am convenit asupra semnării acestei declarații comune, ce urmează a fi transmisă Comisiei Europene. Acestui demers se vor alătura și alte state membre. Italia, Austria, Polonia și Ungaria și-au exprimat deja intenția de a adera la acest demers”, a completat el.
Referitor la viitorul Politicii Agricole Comune, România și Franța vor susține „menținerea unei politici agricole distincte de celelalte fonduri europene, structurată pe doi piloni clari și beneficiind de un buget adecvat, capabil să răspundă nevoilor reale ale fermierilor europeni”, a conchis Barbu.
La nivel european, cei care susțin acordul spun că acesta oferă o modalitate de a reduce dependența de comerțul cu China și apără statele UE de impactul tarifelor comerciale pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, amenință că le va impune.
Opozanții, în special Franța, dar și Italia și Polonia, spun că acordul va duce la importuri ieftine de mărfuri sud-americane și că nu se vor respecta standardele de siguranță alimentară și de mediu ale UE. Importul de carne de vită din țările latino-americane a fost cea mai mare preocupare.
Este așteptat ca acordul Mercosur să genereze miliarde de euro pentru economia europeană prin reducerea tarifelor la o gamă de exporturi UE, inclusiv mașini, vin, textile și echipamente IT, în timp ce va crește accesul UE la materii prime din regiune, cum ar fi litiul, și la produse agricole.
Acordul comercial trebuie aprobat de cel puțin 15 dintre cele 27 de state membre ale UE, reprezentând cel puțin 65% din populația blocului.
Editor : A.P.