Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt al PSD şi lider al filialei judeţene a partidului, a anunţat marţi că demisionează din toate funcţiile din administraţie şi politică şi se retrage din viaţa publică, înainte de numirea ca membru al Curţii Europene de Conturi din partea României.
„La începutul lunii iulie voi începe o nouă etapă a vieţii mele profesionale, o demnitate care presupune maximă integritate şi o independenţă politică, administrativă, de acţiune şi de decizie totală. Până la preluarea acestei importante demnităţi, voi demisiona din toate funcţiile politice şi administrative şi mă voi retrage total din viaţa politică. Orice discuţie publică legată de posibile poziţii publice mă onorează, dar nu este de actualitate”, a transmis Luacian Romaşcanu marţi, într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.
El a precizat că va reveni cu un mesaj mai detaliat „în viitorul foarte apropiat”.
Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European a emis, în luna martie, un aviz pozitiv pentru nominalizarea lui Lucian Romaşcanu drept membru al Curţii Europene de Conturi din partea României, cu 22 de voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri, potrivit unui anunţ pe contul de X al comisiei.
„Garanţii de independenţă”
Lucian Romaşcanu a fost audiat atunci de comisia CONT, prilej cu care i s-au adresat întrebări şi i s-au evaluat competenţele sale în calitate de candidat la Curtea Europeană de Conturi, în special din perspectiva cerinţelor prevăzute la articolul 286 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Acesta prevede că „Membrii Curţii de Conturi sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie. Aceştia trebuie să prezinte toate garanţiile de independenţă”.
Comisia CONT emite un aviz pentru numirea candidatului sub forma unei recomandări adresate plenului. Avizul PE este consultativ, dar au existat candidaţi în trecut care s-au retras după un vot negativ al legislativului comunitar.
Consiliul, după consultarea Parlamentului European, adoptă lista membrilor stabilită în conformitate cu propunerile făcute de fiecare stat membru.
Membrii Curţii de Conturi se numesc pentru o perioadă şase ani, iar mandatul poate fi reînnoit. Pe durata mandatului lor, membrii Curţii de Conturi nu pot exercita nici o altă activitate profesională, remunerată sau nu. La instalarea în funcţie, aceştia se angajează solemn să respecte, pe durata mandatului şi după încetarea acestuia, obligaţiile impuse de mandat şi, în special, obligaţia de onestitate şi prudenţă în a accepta, după încheierea mandatului, anumite funcţii sau avantaje.
Editor : B.P.