Preţurile petrolului au scăzut marţi cu aproape 2%, în timp ce investitorii au analizat planurile preşedintelui american Donald Trump de a aplica noi tarife mai târziu decât erau aşteptările, precum şi de a stimula producţia de petrol şi gaze în Statele Unite, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1 dolar, sau cu 1,25%, ajungând la 79,15dolari pe baril.
Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,8 dolari, sau cu 2,31%, la 76,08 dolari pe baril. Pe piaţa din SUA nu a avut loc nicio decontare luni, din cauza unei sărbători publice.
Presiunile asupra preţurilor de marţi au fost amplificate de un dolar american mai puternic, care face ca petrolul să fie mai scump pentru deţinătorii de alte valute.
”Slăbiciunea actuală este cel mai probabil legată de Trump şi de dolar,” a declarat analistul PVM, Tamas Varga.
Dolarul s-a apreciat după comentariile lui Trump privind impunerea unor tarife comerciale Mexicului şi Canadei, a adăugat Varga, subliniind că această întărire afectează negativ preţurile petrolului.
Trump a declarat că se gândeşte să impună tarife de 25% pe importurile din Canada şi Mexic, începând cu 1 februarie, mai degrabă decât în prima zi de mandat, aşa cum promisese anterior.
”Senzaţia iniţială de uşurare că măsurile comerciale nu au fost o prioritate imediată pentru ‘Ziua 1’ a fost rapid contrabalansată de informaţiile privind tarifele de 25% asupra Mexicului şi Canadei încă din februarie,” a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piaţă la IG.
Deşi Trump nu a impus măsuri comerciale majore imediat după inaugurarea sa de luni, el a cerut agenţiilor federale să investigheze practicile comerciale neloiale ale altor ţări.
Preşedintele SUA a mai spus că administraţia sa ”probabil” va înceta să cumpere petrol din Venezuela, Statele Unite fiind al doilea cel mai mare cumpărător de petrol venezuelean, după China.
Trump a promis, de asemenea, să refacă rezervele strategice de petrol, o mişcare care ar putea fi favorabilă pentru preţurile petrolului prin creşterea cererii pentru ţiţei american.
Un alt factor care a influenţat negativ preţurile marţi a fost posibilitatea încheierii întreruperii transporturilor din Marea Roşie. Rebelii Houthi din Yemen au declarat luni că îşi vor limita atacurile asupra navelor comerciale doar la cele legate de Israel, cu condiţia implementării complete a încetării focului în Gaza.
”Redeschiderea Canalului Suez va crea pe termen scurt o abundenţă de ofertă, având în vedere duratele mai scurte ale călătoriilor, ceea ce ar putea afecta preţurile pe termen scurt,” a declarat analistul Saxo Bank, Ole Hansen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].