Pe măsură ce temperaturile globale cresc din cauza schimbărilor climatice provocate de om, anumite insecte se aventurează tor mai mult către nord, provocând îngrijorare din cauza unor boli care până în acest moment nu se manifestau în spațiul geografic respectiv.
Un nou studiu publicat joi avertizează că țânțarii-tigru se răspândesc tot mai mult în Europa din cauza schimbărilor climatice, crescând riscul ca boli tropicale precum dengue și chikungunya să devină endemice pe continent, scrie Politico.
Din cauza încălzirii planetei, aproape jumătate din populația globului riscă în prezent să contracteze dengue și chikungunya, care altădată erau limitate la tropice. Ambele virusuri, transmise de țânțari, pot fi uneori fatale. Simptomele includ febră mare, dureri de cap, dureri corporale, greață și erupții cutanate.
Studiul, publicat în The Lancet Planetary Health, a examinat modul în care clima și alți factori au influențat răspândirea dengue și chikungunya în Europa în ultimii 35 de ani. Acesta a constatat că focarele au devenit mai frecvente și mai grave începând cu 2010, în conformitate cu creșterea temperaturilor.
Citește și
De ce țânțarii îi mușcă pe unii oameni, iar pe alții îi lasă în pace
„Constatările noastre evidențiază faptul că UE trece de la focare sporadice de boli transmise de Aedes la o stare endemică”, se arată în studiu.
În 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată, au fost raportate în total 304 cazuri de dengue în UE – „un vârf istoric în comparație cu totalul combinat de 275 de cazuri în cei 15 ani anteriori”, se arată în studiu.
Țări precum Italia, Croația, Franța și Spania s-au confruntat cu epidemii, a precizat studiul, adăugând: „Tendința sugerează o evoluție de la cazuri sporadice către endemie în aceste țări”.
În luna iunie a anului trecut, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a constatat că în 2023 vor exista 130 de cazuri de dengue dobândite la nivel local în UE/SEE, comparativ cu doar 71 în perioada de 10 ani dintre 2010 și 2021.
Potrivit studiului, în cele mai pesimiste scenarii climatice, răspândirea dengue și chikungunya ar putea crește de cinci ori față de rata actuală până în 2060.
Citește și
Un oraș din Toscana vrea să declare stare de urgență din cauza țânțarilor: Suntem izolați în case așa cum am fost în pandemie
Editor : Sebastian Eduard