Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Nicușor Dan: Prioritatea principală este corectarea deficitului bugetar. Reducerea cheltuielilor publice nu mai poate fi amânată

mai 21, 2025

Legea vaccinării gratuite împotriva HPV la fete și băieți între 11 și 26 de ani, adoptată de Parlament

mai 21, 2025

Tenis de masă: Ovidiu Ionescu, în sferturile de dublu la CM de la Doha

mai 21, 2025

Musk anunță că va rămâne la conducerea Tesla pentru cel puţin încă cinci ani

mai 21, 2025

Video Consilierul BNR, Eugen Rădulescu: „România are neîncasări de peste 2 miliarde de euro anual din TVA. Asta nu e nepricepere, e fraudă”

mai 21, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Scorțișoara e vândută ca supliment pentru o varietate de afecțiuni ale sănătății. Cât de sigură este de fapt? Explicațiile unui medic
Sănătate

Scorțișoara e vândută ca supliment pentru o varietate de afecțiuni ale sănătății. Cât de sigură este de fapt? Explicațiile unui medic

By Sala de Presămai 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Scorțișoara este un condiment popular folosit în multe alimente, dar are și o lungă istorie de utilizări în medicina tradițională din multe culturi. În zilele noastre, produsele cu scorțișoară sunt vândute ca suplimente alimentare pentru a ajuta la o varietate de afecțiuni ale sănătății, inclusiv tratarea diabetului, stimularea pierderii în greutate și ameliorarea unor alergii dar și alte afecțiuni inflamatorii, transmite CNN.

Oamenii ar trebui să fie precauți deoarece scorțișoara în cantități mari ar putea afecta metabolismul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, potrivit unui studiu publicat în revista Food Chemistry: Molecular Sciences. Autorii au avertizat împotriva consumului excesiv de substanțe care conțin scorțișoară, în special la persoanele cu alte probleme de sănătate.

Leana Wen, medic de urgențe și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington a vorbit pentru CNN despre concluziile studiului. Ea a fost anterior comisarul pentru sănătate din Baltimore.

Ce este scorțișoara, de unde vine și care sunt posibilele efecte benefice asupra sănătății

„Scorțișoara este un condiment care provine din scoarța uscată a copacilor Cinnamomum. Cel mai comun tip de scorțișoară vândut în America de Nord este scorțișoara Cassia din copacii Cinnamomum aromaticum, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, care este unul dintre centrele din cadrul «National Institutes of Health». Scorțișoara Ceylon, numită uneori scorțișoară «adevărată», provine din copacii Cinnamomum verum.

Deși unele studii au sugerat că administrarea de suplimente cu scorțișoară ar putea fi utilă pentru tratamentul diabetului sau pentru pierderea în greutate, este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga beneficiile.

În mod similar, deși cercetările preliminare indică un posibil rol al spray-ului nazal cu scorțișoară de Ceylon ca ajutor în rinita alergică, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că acesta ar putea fi un tratament.

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă afirmă că «cercetările nu susțin în mod clar utilizarea scorțișoarei pentru vreo afecțiune». Scorțișoara nu este aprobată de US Food and Drug Administration pentru tratamentul unei afecțiuni medicale”, spune Wen.

Ce se știe deja despre posibilele riscuri ale consumului de scorțișoară

Scorțișoara Cassia poate conține niveluri ridicate de cumarină, care este un anticoagulant, explică specialist.

„Scorțișoara Ceylon poate avea, de asemenea, urme de cumarină.

Dacă o persoană care ia deja medicamente anticoagulante și ingerează o cantitate mare de cumarină, aceasta ar putea crește riscul de sângerare.

În plus, există interacțiuni cunoscute între cumarină și ficat. Utilizarea prelungită a produselor din scorțișoară care au un conținut ridicat de cumarină ar putea prezenta riscuri pentru sănătatea persoanelor cu afecțiuni hepatice. În plus, Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă afirmă că există «motive teoretice» pentru a crede că pot exista interacțiuni între scorțișoară și medicamentele anticancerigene și nicotină”, afirmă Leana Wen.

Ce a examinat acest nou studiu

„Acest nou studiu a examinat principalul ingredient activ al scorțișoarei, care se numește cinnamaldehidă. Cercetătorii au analizat mai întâi dacă cinamaldehida este bine absorbită atunci când este ingerată pe cale orală, examinând fluidele gastrice și intestinale. Aceștia au constatat că este bioaccesibilă în proporție de 100% atât în fluidele care sunt în repaus, cât și în cele care sunt administrate ca hrană. Aceasta înseamnă că, indiferent dacă cineva postește sau tocmai a mâncat, se poate aștepta ca cinamaldehida să fie bine absorbită. Ei au descoperit apoi că cinamaldehida este metabolizată rapid într-un alt compus – acidul cinamic, și că acesta poate activa mai mulți receptori care afectează metabolizarea medicamentelor.

Posibila interferență cu metabolizarea medicamentelor este ceea ce i-a determinat pe autori să concluzioneze că un consum excesiv ar putea induce interacțiuni între plante și medicamente. Aceștia solicită cercetări suplimentare care să analizeze aceste posibile interacțiuni. Până când aceste studii sunt complete, după cum au indicat cercetătorii într-un comunicat de presă asociat, ei recomandă ca persoanele care doresc să ia scorțișoară ca supliment alimentar să fie prudente și să consulte un medic înainte de utilizare”, spune medicul.

Care sunt persoanele care ar trebui să fie prudente

Potrivit cercetătorilor studiului, lista afecțiunilor cronice care ar trebui să determine precauție înainte de a încerca suplimentarea cu scorțișoară include hipertensiune arterială, diabet, cancer, artrită, astm, obezitate, HIV / SIDA și depresie.

„Aș adăuga la această listă orice persoană care utilizează medicamente anticoagulante – de exemplu, cineva care are un istoric de boli de inimă și accident vascular cerebral, orice medicamente care sunt eliminate prin ficat și alte suplimente alimentare care pot interacționa cu scorțișoara, inclusiv turmeric, ginseng și gingko biloba”, mai spune ea.

Cum rămâne cu presărarea scorțișoarei în cafea sau pe clătite? Ar trebui să fim îngrijorați?

„Cercetătorii sunt destul de clari că un strop de scorțișoară pentru uz culinar obișnuit este puțin probabil să cauzeze probleme. Ceea ce avertizează este ceea ce ei numesc «consum excesiv». Acest lucru nu este clar definit, deoarece studiul lor nu a fost conceput pentru a examina ce ar putea fi un nivel prea ridicat de scorțișoară. Probabil că consumul excesiv se referă la utilizarea produselor concentrate de scorțișoară, cum ar fi suplimentele de scorțișoară, pe o perioadă îndelungată – de exemplu, administrarea de capsule de scorțișoară în fiecare zi timp de luni de zile.

Persoanele care se gândesc să ia suplimente de scorțișoară ar trebui să se asigure că își consultă furnizorii de servicii medicale pentru a verifica eventualele interacțiuni medicamentoase. De asemenea, acestea ar trebui să fie conștiente de faptul că nu există dovezi clare privind beneficiile suplimentelor cu scorțișoară”, mai precizează aceasta.

„Natural nu înseamnă că este și sigur”

Ea atenționează că oamenii ar trebui să fie precauți atunci când iau suplimente alimentare.

„Doar pentru că ceva este comercializat ca fiind «natural» nu înseamnă că este sigur. De asemenea, ceva care este sigur în cantități mici poate deveni nesigur în cantități mari. Oamenii ar trebui să menționeze întotdeauna ce suplimente iau sau se gândesc să ia furnizorului lor de asistență medicală pentru a evalua interacțiunile medicamentoase”, conchide profesorul în interviul pentru CNN.

Editor : A.C.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Schimbările climatice cresc riscurile din timpul sarcinii. Cum afectează încălzirea globală sănătatea mamelor și a nou-născuților

SUA limitează accesul la vaccinurile COVID-19. Acestea vor fi recomandate doar unor categorii de persoane

Pemieră mondială: transplant de vezică urinară realizat cu succes în SUA

Cum a democratizat MedLife accesul la imagistică de top prin tehnologie și rețea națională extinsă

Speranță pentru bolnavii de Parkinson și Alzheimer: o moleculă care blochează moartea celulară, descoperită de cercetători australieni

Diagnosticată cu două boli grave, în doar cinci ani

Un nou „supermicrob” ucigaș amenință planeta și se răspândește într-un ritm alarmant. De ce sunt infecțiile fungice atât de periculoase

Gripa aviară este letală pentru pisici. Cercetătorii semnalează riscul de transmitere la oameni și iau în calcul o posibilă pandemie

Mersul pe jos ar putea fi cheia prevenirii a 13 tipuri de cancer. Ce arată ultima cercetare britanică

Alegerile Editorului

Legea vaccinării gratuite împotriva HPV la fete și băieți între 11 și 26 de ani, adoptată de Parlament

mai 21, 2025

Tenis de masă: Ovidiu Ionescu, în sferturile de dublu la CM de la Doha

mai 21, 2025

Musk anunță că va rămâne la conducerea Tesla pentru cel puţin încă cinci ani

mai 21, 2025

Video Consilierul BNR, Eugen Rădulescu: „România are neîncasări de peste 2 miliarde de euro anual din TVA. Asta nu e nepricepere, e fraudă”

mai 21, 2025

Cum vor da bacalaureatul elevii care intră în 2025 în clasa a IX-a. Precizările ministrului Educației

mai 21, 2025

Cele mai recente știri

STS ”respinge ferm” acuzaţiile referitoare la posibile nereguli la alegeri – Sistemele informatice au avut disponibilitate 100% / Procesul de votare nu este electronic. Votul este exprimat prin ştampilă / Introducerea manuală a unui CNP, verificată

mai 21, 2025

Ce spune ministrul german de Interne despre posibilitatea interzicerii partidului extremist AfD

mai 21, 2025

Anamaria Gavrilă, nou mesaj după victoria lui Nicușor Dan în alegeri. „Avem datoria să acționăm, nu să fugim”. Ce planuri are șefa POT

mai 21, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.