Unul dintre şefii anti-trust ai lui Donald Trump a lansat un atac fulgerător la adresa legii emblematice a Uniunii Europene care reglementează activitatea marilor firme de tehnologie, în cel mai recent război al cuvintelor înainte de anunţarea unor tarife comerciale radicale ale SUA, scrie POLITICO.

Andrew Ferguson, preşedintele Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC) din Statele Unite, a declarat că amenzile UE aşteptate în zilele următoare sunt doar o taxă pe companiile americane, iar activitatea acestora nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu Bruxelles-ul.

„Sunt foarte suspicios cu privire la legile care par să fi fost scrise pentru a ajunge la companiile americane în străinătate”, a declarat el miercuri. „Cu siguranţă nu vreau ca europenii să perceapă practic taxe asupra firmelor americane, indiferent de comportamentul lor”, a spus Ferguson.

Legea UE pentru pieţele digitale (Digital Market Act, DMA – n.r.), care a intrat în vigoare în 2022, urmăreşte să se asigure că cele mai mari companii din domeniul tehnologiei nu îşi elimină rivalii mai mici. Comisia Europeană este de aşteptat să amendeze în zilele următoare companiile americane Apple şi Meta, care deţine Facebook, pentru presupusa încălcare a normelor DMA.

Deşi aceste amenzi nu sunt, din punct de vedere tehnic, tarife, ele sunt considerate ca atare de către Casa Albă.

Trump urmează să anunţe miercuri tarife „reciproce” drastice pentru UE şi alte ţări, într-un pachet de măsuri pe care le-a descris drept „ziua eliberării”.

„Amenzile prevăzute de DMA nu sunt legate de activitatea desfăşurată de companie în Europa”, a declarat Ferguson. „Începe să pară că DMA este un fel de formă de impozitare a companiilor americane”, a adăugat el.

Pentru a intra în categoria a ceea ce Comisia Europeană numeşte un „gatekeeper” şi a fi astfel vizate de normele DMA, platformele digitale trebuie să îndeplinească anumite criterii privind veniturile şi numărul de utilizatori în UE.

Cuvintele lui Ferguson sunt ecoul unui memoriu emis luna trecută de Trump, în care acesta spunea că DMA va fi supusă unei examinări amănunţite şi ar putea duce la tarife reciproce. De asemenea, este de aşteptat ca SUA să vizeze reglementările UE pe care le consideră bariere netarifare, inclusiv DMA.

Preşedintele FTC s-a întrebat, de asemenea, dacă UE ar trebui să aibă competenţa de a sancţiona companiile americane. „Dacă credem că americanii suferă de pe urma unui comportament anticoncurenţial la ei acasă, ar trebui să abordăm problema aici, la ei acasă”, a declarat Ferguson. „Nu vreau ca europenii să o facă în locul nostru”, a punctat el.

FTC supervizează aplicarea normelor antitrust împreună cu Departamentul de Justiţie.

Ferguson a luat cuvântul la Little Tech Competition Summit, găzduit de Y Combinator, un catalizator de startup-uri.

El a mai spus că este îngrijorat de „echitatea” procesului aplicării normelor UE. „Sunt foarte precaut cu privire la faptul că birocraţilor de la Bruxelles li se dă puterea de a aplica amenzi”, a afirmat Ferguson. În Statele Unite, „dacă eu cred că cineva a comis o încălcare a normelor antitrust, trebuie să o dovedesc în instanţă”, a punctat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version