Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a recomandat creşterea cheltuielilor guvernamentale pentru apărare cu circa 50 de miliarde de dolari peste suma prevăzută în actualele proiecţii pentru anul fiscal 2026. Bugetul apărării SUA ar urma să depășească 1.000 de miliarde de dolari în 2028, potrivit propunerilor lui Austin.
Lloyd Austin a recomandat Oficiului pentru management şi buget să-i lase viitoarei administraţii a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, un proiect de buget al apărării pe cinci ani, care începe cu 926,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2026, comparativ cu 876,8 miliarde, cât era prevăzut până acum, potrivit Bloomberg, care citează dintr-o scrisoare remisă de secretarul apărării oficiului menţionat, datată 27 noiembrie 2024.
Austin notează în scrisoare că îşi menţine „evaluarea că îndeplinirea cerinţelor noastre strategice necesită o creştere reală” mai mare decât inflaţia, precum „şi noi investiţii susţinute în anii fiscali 2026-2030”.
Bugetul apărării pe 2025 promulgat în martie anul trecut de preşedintele Joe Biden a fost cu doar 1% mai mare decât cel pentru anul anterior, ca urmare a unui acord bugetar pe doi ani încheiat la mijlocul lui 2023 care a limitat majorarea la 1%.
Această decizie a determinat o încetinire a cheltuielilor cu o largă gamă de programe şi a întârziat eforturile de refacere a stocurilor de arme consumate cu războaiele din Ucraina şi Israel.
În scrisoarea citată sunt propuse bugete de cheltuieli de 972,8 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2027 şi de peste 1.000 de miliarde în anul fiscal 2028, precum şi pentru anii fiscali 2029 şi 2030.
Finanţarea propusă de Austin nu include şi asistenţa pentru Israel şi Ucraina, ci se limitează la Pentagon, a menţionat Bloomberg, preluată de Reuters și Agerpres.
Nici Pentagonul, nici Oficiul pentru management şi buget nu au comentat deocamdată informaţia.
Nu este clar deocamdată nici dacă ideea lui Austin va fi preluată de Trump, care săptămâna trecută a declarat că statele membre ale NATO ar trebui să aloce apărării 5% din PIB, faţă de 2% cât este obiectivul în prezent.
Editor : B.P.