Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Bolojan a mai găsit un comitet special: „În trei ședințe, cei 11 membri câștigă câte un salariu de ministru. E sfidător, vom corecta”

iulie 3, 2025

Bundestagul ”nu este un cort de circ”, afirmă Merz, susţinând neridicarea steagului curcubeu la Parlament de Gay Pride, la Berlin, la 26 iunie

iulie 3, 2025

Video Beyonce, coborâtă de urgență de pe platforma suspendată după o defecțiune în timpul concertului de la Houston. Ce le-a transmis fanilor

iulie 3, 2025

Reacția furioasă a lui George Simion, după ce Călin Georgescu a fost trimis în judecată pentru propagandă legionară

iulie 3, 2025

Wimbledon: Emma Răducanu s-a calificat în turul trei

iulie 3, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Semnal de alarmă din partea farmaciștilor: întârzieri de trei luni la decontările pentru medicamente compensate și gratuite
Social

Semnal de alarmă din partea farmaciștilor: întârzieri de trei luni la decontările pentru medicamente compensate și gratuite

By Sala de Presăiulie 2, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Mai multe asociaţii ale farmaciştilor au tras un semnal de alarmă faţă de situaţia financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierii de până la 90 de zile la plăţile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamente eliberate în regim compensat şi gratuit. Distribuitorii de medicamente se confruntă cu întârzieri similare la plăţile din partea spitalelor.

Astfel, Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România (AFFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTaP) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) semnalează „situația financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierilor de până la 90 de zile la plățile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele eliberate în regim compensat și gratuit”.

„Distribuitorii de medicamente se confruntă și ei cu întârzieri similare la plățile din partea spitalelor”, mai arată comunicatul de presă.

Ei spun că „întârzierile la plata medicamentelor compensate au atins cote îngrijorătoare care afectează semnificativ capacitatea de aprovizionare și funcționare a farmaciilor, iar „farmaciile sunt în situația de incapacitate de plată, cu riscul de a rămâne fără medicamentele esențiale pentru pacienți”.

„Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor pe întreg lanțul farmaceutic – farmacie, distribuție, productie. În plus, farmaciile plătesc TVA către stat de fiecare dată când medicamentele compensate sunt eliberate către pacient, fără a avea însă nicio predictibilitate asupra termenelor la care vor încasa sumele restante”, spun asociațiile farmaciștilor.

„Accesul neîntrerupt la tratament nu este un privilegiu, este o necesitate”

Sursa citată mai spune că toate aceste întârzieri de plată „au un impact puternic negativ asupra stabilității financiare a farmaciilor și distribuitorilor de medicamente, cei mai afectați fiind, în primul rând, pacienții al caror acces la tratamentele salvatoare de vieți poate fi compromis”.

„Situația este cu atât mai critică pentru pacienți în cazul farmaciilor care deservesc comunități din zone rurale sau izolate, unde accesul la tratament depinde aproape exclusiv de aceste unități farmaceutice. Lipsa de predictibilitate în plata sumelor datorate generează un dezechilibru periculos în întregul lanțul comercial, punând presiune pe stocurile disponibile și afectând în mod direct siguranța accesului pacienților la tratamentele de care au nevoie. Medicamentele gratuite și compensate sunt esențiale pentru pacienții cu boli cronice sau cu venituri reduse, iar orice întârziere în eliberarea acestora poate avea consecințe serioase asupra stării de sănătate a populației și asupra încrederii sale în sistemul public de sănătate”, mai precizează comunicatul de presă.

Ei adaug că înțeleg situația dificilă cu care se confruntă economia țării în această perioadă, dar „farmaciile se numără printre companiile care plătesc, corect și la timp, taxele către statul român”.

„ADRFR, AFFR, AFIE, AFTaP și Colegiul Farmaciștilor din România consideră că este momentul ca instituțiile statului să identifice în mod transparent soluții rapide, viabile și sustenabile, care să garanteze stabilitatea sistemului farmaceutic și siguranța pacienților. Suntem deschiși dialogului și colaborării cu instituțiile abilitate din sistemul de sănătate, în vederea identificării unor soluții rapide de rambursare a plăților și a consolidării unui cadru predictibil de funcționare pentru toate farmaciile din România”, conform sursei menționate.

„Accesul neîntrerupt la tratament nu este un privilegiu, este o necesitate”, atenționează asociațiile farmaciștilor.

„Avem încredere că instituțiile statului – CNAS, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe – vor acționa în consecință, pentru a depăși această criză, în beneficiul pacienților și al profesioniștilor din domeniu”, conchice sursa amintită.

Editor : A.P.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Blocul Național Sindical critică măsurile anunțate de Bolojan: „El vine și ne face bine cu forța și pe noi nu ne întreabă?”

Ministrul Muncii anunță un memorandum pentru pensiile celor care au muncit și în România, și în Spania

Live Text A 3-a zi de proteste ale bugetarilor. Angajații ANAF amenință cu greva. Guvernul pregătește noi măsuri într-o „ordonanță trenuleț”

Video A treia zi de proteste ale bugetarilor în țară. Guvernul pregătește noi măsuri într-o „ordonanță trenuleț”

Foto „Bucureștiul cu bulină roșie” (III). Cum ne punem în pericol în apartamente pe care le cumpărăm cu peste 2.000 de euro pe metrul pătrat

Precizările ministrului Finanțelor cu privire la amânarea sau blocarea pensiilor și salariilor, „vehiculate pe surse”

Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masă. Din educație și cercetare nu dăm oameni afară”

Rechemări în service pentru mai multe tipuri de mașini fabricate între 1998 și 2019. RAR: „Sunt probleme tehnice cu impact major”

Video&Foto Protestele continuă în toată țara, la ANAF, Curtea de Apel București, instituții din componența Apelor Române, după tăierea sporurilor

Alegerile Editorului

Bundestagul ”nu este un cort de circ”, afirmă Merz, susţinând neridicarea steagului curcubeu la Parlament de Gay Pride, la Berlin, la 26 iunie

iulie 3, 2025

Video Beyonce, coborâtă de urgență de pe platforma suspendată după o defecțiune în timpul concertului de la Houston. Ce le-a transmis fanilor

iulie 3, 2025

Reacția furioasă a lui George Simion, după ce Călin Georgescu a fost trimis în judecată pentru propagandă legionară

iulie 3, 2025

Wimbledon: Emma Răducanu s-a calificat în turul trei

iulie 3, 2025

Trump, după ce Iranul s-a arătat dispus de negocieri cu SUA: „Nici măcar nu vorbesc cu ei, după ce le-am distrus instalațiile nucleare”

iulie 3, 2025

Cele mai recente știri

Bolojan: TVA crește de la 19% la 21%. Ce produse rămân la cota redusă de 11% și când intră în vigoare măsura

iulie 3, 2025

Uniunea Europeană, divizată în privinţa obiectivelor sale climatice, în plină caniculă

iulie 3, 2025

Rusia a concentrat 50.000 de militari în jurul Sumî, punând Ucraina în dificultate (Wall Street Journal)

iulie 3, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.