Serbia a anulat contractele pentru arme rusești care au aprovizionat armata sa încă din perioada sovietică, a declarat șeful Statului Major al Serbiei, Milan Mojsilović, fără a preciza dacă țara rupe legăturile cu Rusia, scrie Euractiv.

Serbia, țară candidată la UE, a fost mult timp cel mai puternic aliat al Rusiei în Europa și a fost supusă presiunilor de la invazia rusă în Ucraina pentru a privi mai mult spre vest și a-și alinia politica externă cu Europa și UE.

Din cauza sancțiunilor occidentale

Motivul pentru decizia de a anula contractele îl reprezintă sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, a declarat Mojsilović pentru Moscow Times. Acesta a declarat că Belgradul încearcă să găsească o soluție prin canale diplomatice, dar că unele contracte au fost anulate și altele amânate în speranța că relațiile internaționale se vor normaliza.

Potrivit lui Mojsilović, armata sârbă poate cumpăra în continuare piese de schimb pentru echipamentele sovietice și rusești, deoarece acestea sunt produse sub licență în multe țări din lume. Cu toate acestea, el spune că nu mai este posibil să cumpere echipamente noi din Rusia.

În luna august a anului trecut, Serbia a decis să renunțe la achiziționarea unui nou lot de avioane de luptă rusești, care a fost în discuție din 2021. În locul aeronavelor rusești, Belgradul a achiziționat 12 avioane franceze Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de avioane rusești MiG-29.

În luna august a anului trecut, Serbia a decis să renunțe la achiziționarea unui nou lot de avioane de luptă rusești, care era în discuție din 2021. În locul avioanelor rusești, Belgradul a achiziționat 12 avioane franceze Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru a înlocui flota sa îmbătrânită de avioane rusești MiG-29.

Restructurare radicală a Forțelor Aeriene sârbe

După cum a recunoscut Mojsilović, această afacere a marcat începutul unei restructurări radicale a Forțelor Aeriene sârbe, deoarece va fi necesară reconversia piloților, reorganizarea infrastructurii militare și alte „pregătiri complexe”. Alegerea avioanelor de vânătoare franceze a fost făcută, a spus el, deoarece acestea „vor oferi capacitățile necesare forțelor aeriene pe termen lung”.

Dr. Orhan Dragaš, fondator și director al Institutului de Securitate Internațională din Belgrad, a declarat pentru Euractiv că sancțiunile occidentale au făcut imposibilă deplasarea oficialilor sancționați la Belgrad. Acest lucru se datorează faptului că este înconjurat de membri NATO care refuză să permită avioanelor diplomatice să zboare prin spațiul lor aerian, ca să nu mai vorbim de transportul de materiale militare.

Cu toate acestea, potrivit lui Dragaš, dezvoltarea este o „schimbare semnificativă din punct de vedere strategic pentru Serbia și nu este una temporară”.

Se pierde o pârghie de influență

În cuvintele sale, achizițiile militare sunt planificate pe termen lung, iar odată ce astfel de legături sunt rupte, ele nu sunt aproape niciodată reînnoite, ceea ce înseamnă că Moscova a pierdut una dintre principalele sale pârghii de influență în Balcanii de Vest.

Dragaš a reamintit că această evoluție survine în contextul în care Serbia ia măsuri pentru a elimina acționariatul majoritar rus din compania sa petrolieră națională, NIS.

În plus, Serbia își diversifică de ani de zile aprovizionarea cu gaze, aprovizionându-se acum de la furnizori din regiunea caspică și importând GNL prin Grecia, a reamintit el.

Decizia recentă a Serbiei de a cumpăra 12 noi avioane de luptă franceze Rafale „spune multe” despre poziționarea strategică a Serbiei pe fondul conflictului dintre Occident și Rusia, a subliniat el. La aceasta se adaugă ajutorul militar substanțial al Serbiei pentru Ucraina, canalizat prin țări terțe și evaluat la aproximativ 800 de milioane de dolari – depășind contribuțiile unor membri NATO.

Dragaš a susținut, de asemenea, că eliminarea treptată a dependenței Serbiei de Rusia a avut un efect pozitiv general, reducând corupția și finanțarea agenților ruși în regiune.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version