Sindicaliştii din Casa Naţională de Pensii şi structurile teritoriale s-au întlnit, joi, cu conducerea Blocului Naţional Sindical şi au discutat despre volumul excesiv de muncă în urma recalculării pensiilor. Sindicaliştii apreciază că situaţia va continua cel puţin un an.
”Astăzi, 19.12.2024, la sediul CNPP a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanţi ai CNPP şi ai BNS, respectiv cei ai Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a Muncii, având ca temă o serie de aspecte care vizează implementarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii şi situaţii de natură organizatorică referitoare la activitatea caselor teritoriale de pensii”, a transmis, joi, BNS, citat de News.ro.
Potrivit sindicaliştilor, ”a fost avut în vedere faptul că ultima perioadă a reprezentat o mare provocare pentru CNPP şi structurile sale teritoriale” din cauza recalculării tuturor pensiilor aflate în plată la data de 01.09.2024 şi care continuă cu aplicarea noilor principii şi a formulei de calcul prevăzute de Legea nr.360/2023 în cazul înscrierilor noi şi a cererilor de recalculare depuse după data intrării în vigoare a noii legi.
”În cadrul discuţiilor s-a recunoscut, în mod unanim, volumul excesiv de muncă depus de salariaţii caselor teritoriale de pensii, pe fondul numărului subdimensionat de personal, raportat la complexitatea activităţii şi termenele scurte în care au fost şi sunt de soluţionat toate tipurile de lucrări ce revin acestora. Având în vedere că această modalitate de lucru va continua cel puţin un an de zile, precum şi faptul că, la acest moment, legislaţia nu permite plata orelor suplimentare ci doar compensarea cu timp liber corespunzător, ceea ce nu poate fi acordat fără o afectare a activităţii, în urma discuţiilor s-a convenit elaborarea unei note căre ordonatorul principal de credite (MMSS), prin care să se solicite efectuarea demersurilor legale care se impun”, a mai transmis BNS.
Sindicaliştii cer:
asigurarea plăţii orelor suplimentare realizate din iulie 2024 până la sfârşitul anului 2024 pentru personalul direct implicat în activităţile de stabilire şi plată a pensiilor recalculate la data de 01.09.2024, cu revizuirile ulterioare, precum şi pentru orele suplimentare care vor fi efectuate pentru activităţile curente şi cele legate de recalculările prevăzute de Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, începând cu data de 01.01.2025;
preluarea în structura caselor teritoriale de pensii, pe termen nedeterminat, a celor 1000 de posturi suplimentare existente în prezent, fără de care există riscul blocării activităţilor viitoare.
”În cadrul discuţiilor, conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice a precizat că aplicaţia informatică de stabilire şi plată a drepturilor de pensii pentru înscrierile noi va fi funcţională – în integralitate – până la sfârşitul lunii curente”, au mai precizat sindicaliştii.
Preşedintele CNPP, Daniel Baciu, a manifestat determinarea pentru a promova, în continuare, un sistem de lucru unitar, inclusiv prin dezvoltarea unui dialog permanent cu conducerile caselor teritoriale de pensii, având ca priorităţi:
o mai bună organizare a activităţilor;
îmbunătăţirea mediului de lucru;
evitarea suprasolicitării personalului.
Editor : A.P.