Sindicaliştii din Regia Naţională a Pădurilor Romsilva se arată nemulţumiţi de modul în care ministrul Mediului a decis reorganizarea Romsilva, aceştia acuzându-l pe Mircea Fechet că ”a decis de unul singur soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali”. Ei spun că reorganizarea Romsilva se va face pe baza unui ”proiect bazat doar pe câteva directive trasate politic de un ministru care nu are nici calificare şi nici expertiză în materie de silvicultură şi administraţie silvică”.
”După o lungă şi insistentă campanie de discreditare a silvicultorilor români, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a pus în consultare publică proiectul de reorganizare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Deşi a promis la toate întâlnirile că va discuta cu sindicatele atunci când va lua decizii care implică soarta celor peste 14.000 de angajaţi ai Romsilva, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a decis de unul singur soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali. Oricine e de acord cu principiul că întotdeauna este loc pentru mai bine. (…) Dar, din toate datele făcute publice, nu reiese deloc că reorganizarea Romsilva ar avea ca scop eficientizarea activităţii regiei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de Federaţia Sindicatelor Silva.
Sindicaliştii argumentează că, la baza Hotărârii de Guvern propuse de ministrul Mediului, se află ”o succesiune de vulnerabilităţi”, pecum faptul că nu există un studiu de impact al măsurilor propuse sau un studiu privind costurile în situaţia grupării activităţilor la nivelul direcţiilor silvice, nu există un calcul al profitabilităţii regiei în situaţia în care proiectul va fi pus în practică, nici o schemă de anticipare a relaţiilor de serviciu în cadrul acestor noi structuri.
”Nu există nici măcar o minimă evaluare de tip costuri/beneficii. Propunerile de «reformare» ale ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nu au la bază nicio fundamentare, niciun studiu de impact economic, bugetar sau social, fiind bazate doar pe decizii politice, considerate evident eronate de majoritatea silvicultorilor specialişti în administrarea pădurilor şi ariilor naturale protejate. Dispariţia a peste 50% din actualele direcţii silvice, cu referire la structurile de administrare judeţene validate în timp şi nu la numărul şefilor, care oricum sunt în mare parte puşi politic, va influenţa negativ calitatea administrării pădurilor statului, iar efectele vor fi semnificative asupra gestionării pădurilor, inclusiv în ce priveşte escaladarea tăierilor ilegale, prin scăderea capacităţii de control”, susţine federaţia sindicală din silvicultură.
Sindicaliştii afirmă că reorganizarea se va face având la bază un ”proiect bazat doar pe câteva directive trasate politic de un ministru care nu are nici calificare şi nici expertiză în materie de silvicultură şi administraţie silvică”.
Sindicaliştii consideră că ”propunerile pe care le face ministrul, între două activităţi de campanie electorală, privind reorganizarea pe tipuri de activităţi, sunt măsuri de centralizare care satisfac mai degrabă dorinţa de control” a acestuia, ei fiind de părere că ”asemenea măsuri sunt aplicate doar când îţi propui să declari activităţile neprofitabile”. În acest context, sindicatul avansează ideea că o parte din terenurile aflate în administrarea Romsilva ar putea deveni inclusiv ţintele unor privatizări.
”Aşa se pregăteşte terenul pentru vânzarea sau preluarea unor active, pe care statul le declară la un moment dat «ineficiente». Prin separarea activităţilor şi modelarea fiecăreia ca centru de profit sau de cost se aplică un model patentat deja în România de pregătire a unor «privatizări de succes». Acestea vor viza în primul rând activităţile economice auxiliare: complexurile de creştere a vânatului, păstrăvăriile, centrele de prelucrare a fructelor de pădure, Hotelul Silva de 4 stele din Bucureşti, zecile de cabane în care românii mai pot face silvoturism la preţuri decente, situate în cele mai pitoreşti zone ale ţării şi, cel mai probabil, va urma «externalizarea» exploatării lemnului, miză pentru care se face de ani buni un puternic lobby”, scrie în comunicat.
În ceea ce-i priveşte pe cei 14.000 de salariaţi ai Romsilva, sindicatele consideră că preluarea acestora dintr-o structură în alta nu se poate face prin ”dispoziţii finale şi tranzitorii” la un Regulament – anexă, ci doar prin Hotărâre de Guvern.
”Pădurile statului sunt resurse naturale care aparţin tuturor românilor, statul doar le administrează. Sigur, administrarea poate fi perfecţionată, existând mereu loc de mai bine, dar noi considerăm că primul pas spre performanţă este depolitizarea tuturor structurilor care au grijă de păduri. Să-şi cheme domnul ministru colegii de coaliţie şi să le ceară să-şi ia mâinile de pe averea statului! Nu să pregătească terenul pentru vânzarea acestui inestimabil patrimoniu. Atragem atenţia că pădurile reprezintă, conform legii, bun de securitate naţională, iar acţiunile care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, degradarea ori distrugerea resurselor naturale şi a fondului forestier constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”, se mai arată în documentul citat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.