Siria va semna, în curând, un acord pentru importul de energie electrică din Turcia, printr-o linie de înaltă tensiune de 400 de kilovolţi care va lega cele două ţări, a declarat duminică ministrul sirian al Energiei, Mohamed al-Bashir, conform Reuters.

Potrivit oficialului, Siria lucrează şi la construirea unui gazoduct care să conecteze oraşul turc de frontieră Kilis cu oraşul Alep din nordul Siriei.

Conducta va permite livrarea a 6 milioane de metri cubi de gaz pe zi către centralele electrice din Siria, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea situaţiei energetice a ţării”, a precizat ministrul.

Siria se confruntă de ani buni cu penurii severe de energie electrică, alimentate de deteriorarea infrastructurii din cauza conflictului prelungit. Autorităţile de la Damasc au anunţat în mai multe rânduri colaborări în sectorul energetic cu parteneri internaţionali, inclusiv din statele din Golf.

Din 2020, o secetă agricolă extremă și excepțională a cuprins nord-estul Siriei și părți din Irak.

Râul Khabour a furnizat odată apă lui Hassakeh, dar nivelurile au devenit prea scăzute și oamenii au fost forțați să se îndrepte către stația de apă Alouk. Dar în 2019, Turcia a preluat controlul asupra zonei Ras Al-Ain, unde se află Alouk, spunând că trebuie să stabilească o „zonă sigură” pentru a proteja țara de ceea ce a descris drept atacuri teroriste.

La doi ani după aceasta, ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la întreruperea repetată a alimentării cu apă de la Alouk către nord-estul Siriei, spunând că alimentarea cu apă a fost întreruptă de cel puțin 19 ori. Și în februarie 2024, un raport publicat de o comisie independentă a ONU spunea că atacurile din octombrie 2023 asupra infrastructurii electrice ar putea echivala cu crime de război, deoarece au privat civilii de acces la apă.

 

Editor : C.A.

Share.
Exit mobile version