Guvernul lui Fico pedepsește cumpărătorii de cărți „bogați” cu o creștere semnificativă a TVA-ului. Librăriile, editorii și grupurile pro-Rusia critică și ironizează propunerea ministrului slovac al Finanțelor de majorare a ratei taxei pe valoare adăugată la cărți pentru a reduce deficitul bugetar, scrie The Guardian.

Guvernul populist al Slovaciei a anunțat planuri de a crește drastic taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cărți pentru a ajuta la remedierea finanțelor sale publice, atrăgând condamnări nu numai din partea vânzătorilor de cărți și a editurilor, ci și a grupurilor de propagandă de extremă dreaptă, pro-rusă, care încearcă să-și circule ideile prin cărți, notează The Guardian.

Anunțând săptămâna aceasta noua cotă de TVA pentru cărți, ministrul de finanțe al Slovaciei, Ladislav Kamenicky, a susținut că studiile au arătat că sunt „în primul rând achiziționate de segmente mai bogate ale populației” și, prin urmare, ar putea fi impozitate la noua cotă de bază de 23%, în loc de rata actuală de 10%.

Pasul face parte dintr-o creștere generală a cotei de bază a TVA-ului anunțată de guvernul de coaliție condus de Robert Fico, menită să abordeze deficitul public excesiv al Slovaciei prin majorarea de 50 de milioane de euro în 2025. Conform propunerii, alimentele de bază, medicamentele și manualele ar fi scutite de majorarea TVA sau impozitate la o cotă mai mică decât înainte.

Creșterea TVA vine pe fondul unei poziții din ce în ce mai agresive a guvernului lui Fico față de sectorul cultural, inițiată prin demiterea, luna trecută, a directorilor galeriei naționale și teatrului național din țară.

Dacă modificările fiscale vor fi aprobate de Parlament și vor intra în vigoare în ianuarie, Slovacia ar face una dintre singurele două țări din Europa care nu ar avea cote reduse de TVA pentru cărți, o măsură ale cărei efecte pozitive intangibile asupra economiei, educației și democrației depășesc beneficiile financiare.

Slovacii râd de ministrul Finanțelor pe rețelele sociale

Comentariile lui Kamenicky despre presupusa afluență a bibliofililor au fost întâmpinate cu derizoriu în țara central-europeană. Pe rețelele de socializare, slovacii au postat videoclipuri cu ei înșiși admirând activele financiare nou recunoscute pe rafturile lor, pe o coloană sonoră Abba cu piesa „Money, Money, Money”.

Juraj Heger, președintele Asociației Editorilor și Vânzătorilor de cărți din Slovacia, a pus la îndoială afirmația ministrului de finanțe potrivit căreia cărțile erau cumpărate în cea mai mare parte de către cei înstăriți, spunând că sondajele recente au arătat doar o diferență marginală între obiceiurile de cumpărare de cărți ale persoanelor cu un nivel ridicat și mediu al veniturilor.

De asemenea, TVA-ul mai mare nu i-ar ajuta pe cumpărătorii de cărți mai săraci, a adăugat el, deoarece ar duce probabil la prețuri mai mari ale cărților și ar afecta în mare parte vânzătorii de cărți care se confruntă deja.

Oamenii sunt foarte supărați”, a spus Heger pentru The Guardian. „Ministerul Culturii distruge tot ce a fost construit de-a lungul deceniilor.”

Piața cărților din Slovacia este foarte mică, câștigând aproximativ 100 de milioane de euro pe an”, a adăugat el. „Această decizie va duce ca oamenii să cumpere mai puține cărți, astfel încât guvernul va putea strânge doar foarte puțini bani din asta.

Cum sunt cotele TVA pentru cărți în UE

Până acum, Danemarca a avut o situație anormală europeană prin taxarea cărților cu până la 25% din TVA, deși țara scandinavă compensează povara suplimentară cu sprijin promoțional și scheme de granturi pentru editori.

Toate celelalte țări din UE folosesc legislația care le permite să aplice cote reduse de TVA pentru publicarea de cărți. TVA-ul mediu pentru cărți în UE este de aproximativ 6%, iar în unele țări europene – inclusiv Regatul Unit, Irlanda, Norvegia și vecina Slovaciei, Republica Cehă – cărțile nu au taxe TVA.

Letonia și-a majorat cota de TVA pentru cărți de la 5% la 21% cota standard la începutul lui 2009, dar a inversat măsura doar opt luni mai târziu, după concedieri la edituri și o scădere bruscă a vânzărilor.

Fico inflamează grupurile pro-ruse cu reformele fiscale

Guvernul lui Fico și-a stabilit obiectivul de a reduce deficitul Slovaciei de la aproximativ 6% la 4,7% din PIB anul viitor. „Consolidarea este, așa cum spun englezii, „o necesitate””, a spus prim-ministrul marți.

Planurile fiscale i-au adus lui Fico, un admirator al lui Vladimir Putin și a premierului Ungariei, Viktor Orban, critici din partea extremei dreaptă.

Roman Michelko, de la Partidul Naţional Slovac (SNS), de extremă dreaptă, care prezidează comisia de cultură şi mass-media a Parlamentului, a comparat TVA-ul mai mare planificat pentru cărţi cu politicile din epoca comunistă Cehoslovaciei.

Directorul Torden, o editură specializată în cărți anti-occidentale, pro-ruse și de teorie a conspirației, a spus că politica a scos la iveală „mizeriile și superficialitatea gândirii guvernului nostru”.

Robert Merva, al cărui catalog conține titluri precum „Pelerinajul lui Putin”, „Democrația este un nonsens total” și „O scurtă istorie despre paranormal”, a sugerat că planul fiscal al guvernului naționalist al lui Fico lucrează de fapt „în slujba intereselor străine”.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version