Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi că partidul său, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care l-a susţinut în alegerile prezidenţiale pe contracandidatul învins al Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, va organiza proteste. El susține că scrutinul nu poate fi considerat „liber şi democratic”, preluând astfel propaganda Rusiei.
„Astăzi, venim cu declaraţia comună că alegerile prezidenţiale din acest an nu pot fi considerate libere şi democratice, în condiţiile politizării CEC (Comisia Electorală Centrală – n.r.), a utilizării resurselor administrative, a monopolului şi cenzurii presei, a impedimentelor create cu rea-voinţă pentru alegătorii din diverse regiuni din ţară şi din exterior”, a declarat Dodon, reluând aceeaşi retorică folosită de Moscova după alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, potrivit News.ro/
Kremlinul a susținut că Maia Sandu nu poate fi considerată preşedinta legitimă a Republicii Moldova, întrucât alegătorii din ţară nu au ales-o pe ea, ci pe Alexandr Stoianoglo, actuala şefă a statului câştigând scrutinul cu ajutorul voturilor din diaspora.
„Noi vom apăra votul şi dorinţa de dreptate a cetăţenilor noştri prin toate căile legale posibile, inclusiv prin acţiuni paşnice de protest. (…). Facem apel la toate partidele care doresc o societate consolidată, alegeri libere şi unitatea poporului să susţină aceste cerinţe înaintate de PSRM”, a declarat joi Igor Dodon.
Dodon a anunţat că PSRM a depus zeci de sesizări la CEC în ultimele zile, în care se semnalează numeroase nereguli şi fapte de intimidare.
Reprezentanţii PAS, partidul de guvernământ, care a susţinut-o pe Maia Sandu în alegeri, au spus că nu comentează declaraţiile lui Igor Dodon.
Potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu a câştigat al doilea tur prezidenţial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obţinut 44,67%.
Maia Sandu a denunţat îndelung invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Rusia de complot pentru a-i răsturna administraţia. După primul tur al alegerilor de luna trecută, Maia Sandu a evocat o campanie de mituire a alegătorilor pentru a vota împotriva sa şi a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, care a trecut cu puţin peste 50%.
În ziua votului din turul al doilea al prezidențialelor au fost raportate voturi cumpărate cu banii Kremlinului, secții de votare „minate”, drumuri blocate și alegători aduși cu autobuzul. Unii au fost chiar trimiși cu zboruri charter.
Editor : M.B.