De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022, peste 100 de parlamentari și oficiali de stat, atât la nivel federal, cât și regional, au promis că vor servi în forțele armate și vor merge pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, potrivit unei noi investigații Novaya Gazeta Europe, marea majoritate a acestor bărbați au decis să nu se înroleze pe deplin în armată.

Investigația făcută de Novaya Gazeta a constatat că 18 funcționari publici s-au înrolat pentru a se sustrage de la urmărirea penală, 20 nu au făcut absolut nimic de când și-au declarat pregătirea pentru luptă, iar cel puțin 62 de funcționari și parlamentari au servit doar ca voluntari în condiții unice, preferențiale, departe de lupte.

Jumătate dintre oficialii de stat despre care se știe că s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina au făcut acest lucru în 2022, în primele 10 luni de la invazia pe scară largă a Rusiei. Această cifră a scăzut în 2023, iar apoi s-a dublat la 23 în 2024. Cel mai înalt oficial care și-a exprimat intenția de a se alătura este senatorul Viktor Bondarev. Deși Bondarev deține gradul de general colonel, reporterii Novaya Gazeta nu au putut confirma că a fost repus oficial în serviciul activ. Pe lângă Bondarev, 18 deputați ai Dumei de Stat au mai spus că vor să lupte în Ucraina.

În 2024, șase oficiali și un parlamentar din regiunea Belgorod s-au înrolat singuri în forțele armate ale Rusiei. Desigur, toți cei șapte au lucrat în unitatea de voluntari „BARS-Belgorod”, care se concentrează pe protejarea zonelor de frontieră și pe asistarea rezidenților locali. Niciunul dintre ei nu a intrat în zonele de luptă, iar trei dintre acești oficiali s-au întors din serviciu într-o lună.

Oficialii din regiunea Belgorod din Rusia nu sunt singurii funcționari publici care s-au alăturat formațiunilor de voluntari în loc să semneze contracte cu drepturi depline cu Ministerul Apărării.

Potrivit Novaya Gazeta, cel puțin 49 din cei 70 de funcționari publici care au ales serviciul militar au făcut același lucru. Jurnaliştii nu au putut determina unde au servit în cele din urmă 10 dintre aceşti funcţionari publici. Sursa citată a constatat că doar 11 oficiali și parlamentari s-au alăturat unităților militare obișnuite. Dintre acești oameni, doar opt au servit în condiții militare standard: doi au fost răniți și trei au fost uciși. Restul de 62 de oficiali au servit în unități de voluntari, în poziții din spate sau au fost neobișnuit de activi în viața civilă în timpul serviciului lor, ceea ce indică faptul că se bucurau de privilegii refuzate soldaților înrolați obișnuiți.

Serviciul în formațiunile de voluntari din Rusia este radical diferit de semnarea unui contract direct cu Ministerul Apărării, explică jurnaliștii Novaya Gazeta. Voluntarii nu primesc bonusurile unice la semnare care au generat atât de multă acoperire media în Rusia, dar nu li se cere să servească pe toată durata războiului din Ucraina. De fapt, serviciul într-o formație de voluntari nu durează de obicei mai mult de trei sau șase luni. Contractele de servicii pot fi reziliate oricând în unitatea BARS-Belgorod, unde au lucrat oficialii din Belgorod.

Marea majoritate a rușilor dislocați acum în Ucraina – recruți mobilizați și soldați contractuali – nu au un astfel de privilegiu și trebuie să rămână pe front până la sfârșitul războiului, oricât de mult va dura.

Dintre oficialii de stat care s-au înrolat în război, jumătate au servit timp de cel mult șase luni. Există 31 de parlamentari și oficiali publici în serviciu astăzi, dar nouă dintre acești bărbați s-au alăturat cu mai puțin de șase luni în urmă și nu este clar dacă intenționează să rămână alături de colegii lor soldați pe termen lung.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version