Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

NATO şi UE condamnă activităţile cibernetice ostile desfăşurate de entităţi subordonate Serviciului Militar de Informaţii al Federaţiei Ruse şi îndreptate împotriva mai multor state, inclusiv România/ MAE: Scopul este de a submina stabilitatea şi rezilienţa

iulie 18, 2025

Un recrut ucrainean a împușcat doi instructori chiar în timpul antrenamentelor

iulie 18, 2025

Video Deschiderea circulaţiei pe secţiunea 4 a Autostrăzii Sibiu–Piteşti ar putea avea loc înainte de termen. Care e stadiul lucrărilor

iulie 18, 2025

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

iulie 18, 2025

Nicușor Dan, întrebat de presa germană despre susținerea sa pentru unirea cu R. Moldova: „Care e sensul unor astfel de afirmații?”

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Speranță în lupta cu cancerul pancreatic. Un nou test descoperit în Marea Britanie promite depistarea timpurie
Sănătate

Speranță în lupta cu cancerul pancreatic. Un nou test descoperit în Marea Britanie promite depistarea timpurie

By Sala de Presăiunie 18, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale boli și este adesea depistat prea târziu ca să mai poată fi tratat eficient. Un nou test genomic inovator, aflat în fază de testare în Marea Britanie, promite să schimbe această realitate. Proiectat pentru a detecta boala în stadiile incipiente, testul se adresează în special pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat, o categorie considerată cu risc crescut.

Pentru pacienţi şi specialiştii în sănătate, această inovaţie ar putea reprezenta un avans semnificativ, în condiţiile în care afecţiunea este caracterizată printr-o evoluţie silenţioasă şi impact devastator asupra sănătăţii, mai scrie News.ro.

Cancerul pancreatic provoacă aproape 10.000 de decese anual în Marea Britanie. Noul test de sânge, conceput pentru a detecta semnele timpurii ale acestui tip de cancer, este în prezent testat în Regatul Unit.

Citește și: Un medicament antiparazitar ar putea fi folosit împotriva cancerului. „Explicația ar fi dată de asemănarea dintre tumori şi paraziţi”

Testul genomic analizează probele de sânge pentru a identifica markeri ai acestui cancer, care de regulă se manifestă prin simptome vagi şi nespecifice şi poate fi fatal în doar câteva luni.

Testarea are loc în rândul pacienţilor care au fost recent diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2, un factor de risc cunoscut pentru cancerul pancreatic.

Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani care dezvoltă diabet zaharat de tip 2 prezintă o probabilitate crescută de a fi diagnosticate cu cancer pancreatic în următorii trei ani.

Acurateţe şi validare clinică

Noul studiu clinic a fost lansat la Unitatea de Studii Clinice Cancer Research UK din Southampton.

Datele preliminare arată că testul are o acurateţe de 68% în identificarea pacienţilor aflaţi în stadii incipiente ale bolii şi o acurateţe de 97% în excluderea cazurilor fără cancer pancreatic.

Testul genomic utilizează probe de sânge pentru a detecta markeri specifici bolii.

„În prezent nu există niciun test ţintit pentru depistarea timpurie sau supravegherea acestui cancer, ceea ce înseamnă că pacienţii sunt adesea diagnosticaţi târziu, când starea lor este deja gravă. Dacă vom reuşi să dezvoltăm metode pentru o detectare mai rapidă, vom avea mai multe opţiuni terapeutice, iar şansele de supravieţuire pe termen lung ale pacienţilor vor creşte semnificativ”, a declarat prof. Zaed Hamady, chirurg şi cercetător în domeniul pancreatic, de la Universitatea din Southampton, care coordonează studiul.

Deşi majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet nu vor dezvolta cancer pancreatic, debutul diabetului este corelat cu o creştere semnificativă a riscului de apariţie a acestei malignităţi – un risc estimat a fi de şase până la opt ori mai mare.

Citește și: Fructul care ajută la scăderea tensiunii arteriale și susține sănătatea cardiovasculară

Aceşti pacienţi reprezintă un grup-ţintă relevant pentru evaluarea acurateţei noului test de sânge, a cărui validare ar putea contribui, pe termen lung, la îmbunătăţirea diagnosticării precoce pentru mii de persoane.

Testul Avantect este validat pe pacienţi cu risc crescut de a dezvolta cancer pancreatic, inclusiv cei peste 50 de ani, recent diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2, precum şi la persoane cu predispoziţie genetică sau istoric familial de cancer pancreatic.

Potrivit cercetătorilor, pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat prezintă adesea simptome similare cu cele ale cancerului pancreatic în stadiu incipient. Acest lucru se datorează faptului că boala oncologică distruge aceleaşi celule producătoare de insulină care sunt afectate şi în cazul diabetului.

În fiecare an, aproximativ 10.500 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer pancreatic, iar doar una din 20 supravieţuieşte mai mult de 10 ani.

Viitoarele direcții de cercetare şi aplicabilitate clinică

„Datele noastre iniţiale arată că testul poate identifica cancerul pancreatic în stadiile I şi II. Colaborăm cu Unitatea de Studii Clinice Cancer Research UK Southampton şi cu Spitalul Universitar NHS Southampton în acest studiu inovator, care ar putea redefini modul în care detectăm şi gestionăm cancerul pancreatic la pacienţii cu risc ridicat”, a declarat Samuel Levy, director ştiinţific la compania de biotehnologie ClearNote Health, care a dezvoltat testul şi finanţează studiul clinic.

Dr. Chris Macdonald, director de cercetare la Pancreatic Cancer UK, a subliniat că peste 80% dintre pacienţii cu cancer pancreatic sunt diagnosticaţi prea târziu pentru a mai putea beneficia de tratament.

Citește și: O nouă metodă pentru „a reduce la tăcere” mutaţiile genelor care cauzează cancer a fost descoperită de cercetători

„Este o perioadă semnificativă pentru cercetările privind detectarea precoce, cu teste bazate pe sânge, respiraţie şi urină aflate în dezvoltare, care, dacă se dovedesc eficiente în studiile clinice, ar putea salva mii de vieţi anual”, a menţionat dr. Macdonald.

Deşi rezultatele preliminare sunt promiţătoare, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a valida pe deplin eficacitatea testului, înainte ca acesta să devină disponibil în cabinetele medicilor de familie.

Simptome ale cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic poate să nu prezinte simptome clare sau acestea pot fi greu de identificat.

Totuşi, printre simptomele posibile se numără: îngălbenirea albului ochilor sau a pielii (icter), piele care poate deveni pruriginoasă, urină închisă la culoare şi scaune mai deschise la culoare, pierderea apetitului sau o scădere inexplicabilă în greutate, oboseală accentuată, febră sau senzaţie de frig/valuri de căldură.

Simptome digestive pot include: greaţă sau vărsături, diaree, constipaţie sau modificări ale scaunelor, dureri în partea superioară a abdomenului şi în spate, care pot deveni mai intense după masă sau în poziţia culcat, dar care se ameliorează în poziţie aplecată înainte, senzaţie de balonare, indigestie.

Editor : A.P.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General: pacienți cu dizabilități, externați ilegal și trimiși în grija unui bărbat din Bihor

Bacteria Helicobacter Pylori ar putea provoca milioane de cazuri de cancer de stomac în următorii ani (studiu)

Ministrul Sănătăţii: În momentul de faţă, 15 spitale sunt în construcţie cu bani din PNRR

Video Ministrul Alexandru Rogobete cere medicilor de la stat să respecte orarul de lucru: După program poate activa unde vrea în privat

Fii salvator. Prim ajutor în cazul unui accident rutier

Video Șansă la viață născută dintr-o tragedie: fetiță de 10 ani, salvată în urma unui transplant de inimă. Cine este donatorul

Când va fi disponibil gratuit vaccinul HPV în România pentru persoanele cu vârsta între 19 și 26 de ani. Ce spun medicii de familie

Ministrul Sănătății, ironizat după ce a postat meniul „de restaurant” de la spitalul din Târgu Mureș. „Am vrut să arăt că se poate”

Fii salvator. Prim ajutor în cazul arsurilor solare

Alegerile Editorului

Un recrut ucrainean a împușcat doi instructori chiar în timpul antrenamentelor

iulie 18, 2025

Video Deschiderea circulaţiei pe secţiunea 4 a Autostrăzii Sibiu–Piteşti ar putea avea loc înainte de termen. Care e stadiul lucrărilor

iulie 18, 2025

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

iulie 18, 2025

Nicușor Dan, întrebat de presa germană despre susținerea sa pentru unirea cu R. Moldova: „Care e sensul unor astfel de afirmații?”

iulie 18, 2025

Scandalul Romprest în Sectorul 1 revine. Un nou pachet de salubritate stradală, votat luni. USR face plângere. Reacția lui George Tuță

iulie 18, 2025

Cele mai recente știri

Doi demnitari creştini s-au dus în Gaza la biserica Sfânta Familie, care joi a fost ţinta unui atac israelian mortal

iulie 18, 2025

Sondaj: majoritatea americanilor apreciază că Administrația Trump ascunde informații despre Jeffrey Epstein

iulie 18, 2025

PSD solicită o poziţie unitară a României pentru apărarea agriculturii naţionale în negocierile privind viitorul buget UE: Principalele prevederi la care trebuie să se opună sunt constituirea unui fond comun pentru finanţarea politicilor UE

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.