Declarațiile contradictorii ale premierului israelian Benjamin Netanyahu par să-i pună în dificultate pe oficialii americani înainte de discursul acestuia la Adunarea Generală a ONU, scrie The Guardian. Speranțele că un armistițiu de trei săptămâni ar putea fi încheiat între Hezbollah și Israel a început să scadă, pe măsură ce Netanyahu a făcut două declarații contradictorii cu privire la propunere. la câteva ore distanță. Totodată, de joi, de la miezul nopții, au fost ucise 25 de persoane în Liban din cauza atacurilor israeliene, a anunțat ministrul libanez al Sănătății Dr. Firass Abiad.

În cea mai recentă declarație emisă de biroul de presă al lui Netanyahu, în cursul nopții de vineri, premierul israelian a cconfirmat că Israelul a fost consultat cu privire la o propunere de armistițiu condusă de Statele Unite.

„Israelul împărtășește obiectivele inițiativei conduse de SUA de a permite oamenilor de-a lungul graniței noastre nordice să se întoarcă în siguranță la casele lor. Israelul apreciază eforturile SUA în această privință, deoarece rolul SUA este indispensabil în promovarea stabilității și securității în regiune”, precizează declarația emisă de biroul de presă al lui Benjamin Netanyahu.

O declarație anterioară, emisă joi, menționa, însă, că „relatările despre un armistițiu sunt incorecte. Aceasta este o propunere americano-franceză la care premierul nici măcar nu a răspuns”.

Declarațiile contradictorii ale lui Netanyahu par să reflecte răspunsul său la inițiativele diplomatice anterioare conduse de SUA legate de un armistițiu în Gaza, unde Israelul a sugerat că este mai deschis la discuții în privat, înainte de a se răzgândi în fața opoziției din partea membrilor coaliției sale.

Nu e prima oară când Netanyahu își schimbă afirmațiile

Nu pentru prima dată oficialii americani par să fi fost luați prin surprindere de Netanyahu, declarând inițial că guvernul său ar fi fost „de acord” cu planul pentru un armistițiu de 21 de zile atunci când acesta a fost anunțat de SUA, Franța și alți aliați, afirmând că propunerea a fost „coordonată” cu Israelul.

„Am avut toate motivele să credem că, la redactarea și la transmiterea acestei propuneri, israelienii erau complet informați și conștienți de fiecare cuvânt din ea”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al securității naționale al Casei Albe, adăugând că SUA „nu ar fi făcut acest lucru dacă nu am fi crezut că va fi primit cu seriozitatea cu care a fost compus.”

Declarația din cursul nopții a venit după ce Abdallah Bou Habib, ministrul de externe al Libanului, a îndemnat toate părțile să pună în aplicare propunerea, spunând că violența în escaladare amenință „însăși existența” țării sale.

Vorbind la Adunarea Generală a ONU la New York, Bou Habib a spus că propunerea de armistițiu americano-franceză este o „oportunitate de a genera un impuls, de a face pași către încheierea acestei crize.”

Anterior, biroul lui Netanyahu – care urmează să se adreseze Adunării Generale a ONU vineri – a declarat că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) vor „continua să lupte cu toată determinarea” pentru a-și atinge obiectivele de război. Aceste obiective includ întoarcerea în siguranță a peste 60.000 de israelieni forțați să-și abandoneze casele în nordul Israelului din cauza bombardamentelor Hezbollah, care au început pe 8 octombrie anul trecut, la o zi după începutul războiului din Gaza.

Aproape 700 de persoane ucise în Liban, săptămâna aceasta

Organizația Internațională pentru Migrație a estimat că peste 200.000 de persoane au fost strămutate în Liban de când Hezbollah a început să lanseze rachete în nordul Israelului în octombrie, în sprijinul Hamas.

Potrivit oficialilor libanezi, 25 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Libanului începând de vineri dimineață, inclusiv o familie de nouă persoane în orașul de graniță libanez Chebaa, după ce o rachetă a distrus clădirea lor cu trei etaje.

Joi, ministerul sănătății din Liban a declarat că aproape 700 de persoane au fost ucise în această săptămână, în timp ce Israelul a escaladat dramatic atacurile despre care spune că vizează capacitățile militare ale Hezbollah. Conform autorităților de sănătate, un total de 1.540 de persoane au fost ucise în interiorul granițelor Libanului din 7 octombrie.

IDF a declarat că un atac asupra unei suburbii din sudul Beirutului l-a ucis pe șeful forțelor de drone ale Hezbollah, Mohammad Surur. Israelul a efectuat mai multe lovituri în Beirut în această săptămână, vizând comandanți de rang înalt ai Hezbollah.

Peste 30.000 de persoane au traversat din Liban în Siria, în ultimele 72 de ore

Agenția ONU pentru refugiați a declarat că „peste 30.000” de persoane au traversat din Liban în Siria vecină în ultimele 72 de ore, în urma luptelor dintre Hezbollah și forțele israeliene din Liban.

Gonzalo Vargas Llosa, reprezentantul agenției UNHCR pentru refugiați în Siria, a declarat că aproximativ jumătate dintre cei care au fugit erau copii și adolescenți. El a spus că aproximativ 80% erau sirieni care se întorceau în țara lor de origine, iar restul erau libanezi.

„Acestea sunt, desigur, persoane care fug de bombe și care trec într-o țară care suferă de propria criză și violență de 13 ani”, a declarat el reporterilor la Geneva, prin video de la granița Liban-Siria. Siria se confruntă cu „un colaps economic”, a spus el.

„Cred că acest lucru ilustrează doar tipul de alegeri extrem de dificile pe care atât sirienii, cât și libanezii sunt nevoiți să le facă”, a spus el.

Zeci de rachete lansate către orașul Safed din nordul Israelului

După explozia din Beirut, zeci de rachete au fost lansate către orașul Safed din nordul Israelului, una lovind o stradă dintr-un oraș din apropiere. În total, 175 de proiectile au fost lansate din Liban joi, a declarat armata, majoritatea fiind interceptate sau căzând în zone nepopulate, unele declanșând incendii.

IDF a susținut, vineri, că a interceptat o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirene de raid aerian în zona centrală populată a Israelului, inclusiv în Tel Aviv. O altă rachetă din Yemen a aterizat în centrul Israelului în urmă cu aproximativ două săptămâni. Loviturile au venit după ce șeful armatei israeliene a declarat miercuri că țara se pregătește pentru o posibilă operațiune terestră în Liban. Joi, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a reiterat că armata se pregătește pentru o operațiune terestră în timp ce așteaptă o decizie cu privire la continuarea acesteia, iar forțele aeriene au redus stocul de arme al Hezbollah și lucrează pentru a preveni transferul de arme suplimentare din Iran.

Macron spune că Netanyahu trebuie să își asume resposabilitatea

Hezbollah nu a răspuns încă la apelul pentru un armistițiu, deși acesta și susținătorul său, Iranul, au declarat anterior că vor opri atacurile doar dacă există un armistițiu în Gaza.

Emmanuel Macron, care a susținut împreună cu Joe Biden propunerea de armistițiu de 21 de zile, a declarat că Netanyahu va trebui să își asume responsabilitatea pentru o escaladare regională dacă nu este de acord cu armistițiul. „Propunerea care a fost făcută este una solidă”, a spus președintele francez, adăugând că planul susținut de SUA și UE a fost pregătit împreună cu Netanyahu însuși.

Repercusiunile politice interne ale unui armistițiu pentru Netanyahu au fost clarificate când ministrul său de securitate națională, Itamar Ben-Gvir, i-a spus premierului că partidul său, Otzma Yehudit (Puterea Evreiască), nu va vota cu coaliția dacă guvernul va încheia un armistițiu cu Hezbollah.

„Nu vom abandona locuitorii din nord. În fiecare zi în care acest armistițiu este în vigoare și Israelul nu luptă în nord, Otzma Yehudit nu este angajat față de coaliție”, a spus Ben-Gvir la o întâlnire de partid.

Liderul partidului de opoziție, Democrații, Yair Golan, s-a opus, de asemenea, angajării într-un armistițiu de trei săptămâni, spunând că Israelul ar trebui să accepte inițial un armistițiu de câteva zile pentru a vedea cât de bine este respectat.

Editor : Ana Petrescu

Share.
Exit mobile version