Odată cu noaptea Învierii și până în ziua de Înălțare, timp de 40 de zile, credincioșii se salută prin “Hristos a Înviat”, implict răspunsul “Adevărat a Înviat”. Urarea este o modalitate prin care oamenii mărturisesc credința că Mântuitorul a învins moartea. Însă, cu cât timp înainte de sărbătoarea Paștelui avem voie să folosim această formulă de salut? Părintele Gabriel Cazacu, preot la mănăstirea Cașin din București a explicat pentru Digi24 de când avem voie să spunem “Hristos a Înviat”.
“Hristos a Înviat” împreună cu răspunsul “Adevărat a Înviat” este salutul tradițional pe care credincioșii îl folosesc de la Învierea Domnului și până în ziua de Înălțare. Timp de 40 de zile urarea reprezintă confirmarea celei mai mari sărbători religioase, a Învierii lui Hristos, și mărturisirea credinței prin faptul că noi, credincioșii, suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos.
Este corect să spui “Hristos a Înviat” înainte de Paște?
“Dacă persoana pe care o întâlnim acum nu o să o mai revedem în perioada Pascală, atunci nu este nimic greșit să îi transmitem o urare în avans. Putem spune “Hristos a Înviat” /”Adevărat a Înviat” chiar și înainte de ziua Învierii Domnului.
Trăim în secolul vitezei, iar noi, oamenii, comunicăm, poate, mai greu cu toți cunoscuții, așa că nu este nimic eronat în a face urări mai devreme de ziua desemnată a evenimentului. (În acest context, 20 aprilie, data Paștelui).
Orice urare poate fi trimisă înainte de Paște. În felul acesta ne asigurăm că, în ziua marii sărbători, cea a Învierii Mântuitorului, cei dragi nouă sunt conștienți de iubirea pe care le-o purtăm.”, a declarat Părintele Gabriel Cazacu.
De la Înălțarea Domnului, 29 mai 2025, și până în ziua de Rusalii, 8 iunie 2025, credincioșii se salute cu “Hristos s-a Înălțat” / “Adevărat s-a Înălțat”.
Înălțarea Domnului este sărbătoare creștină care comemorează înălțarea Mântuitorului la cer, la 40 de zile după Înviere.